IVAN ORLEANSKI report

 

(kolumna no. 11, 10.11.2007.)

FRAMAŠI, GLEDA VAS BIG BROTHER

Čovjek vjerojatno još dugo neće shvatiti najdublje kozmičke zagonetke poput uspjeha Ivice Olića ili potrebe za prigovaranjem nečemu što te se uopće ne tiče i s tim sam se donekle pomirio. Ali kad se sve to usporedi s ponašanjem hercegovačkog življa u pojedinim aspektima ljudskog djelovanja, čak se i kontralogični svjetovi našeg pravosuđa i kvantne mehanike čine ugodno predvidljivim.

Vijest tjedna na ovim našim prostorima je apel i peticija posuških framaša upućena hrvatskom RTL-u zbog prikazivanja navodno sramotnog Big Brothera. U susjednoj Hrvatskoj. Kontradikcija u startu. A bilo je tako lijepo dok nisu znali sva slova...

Dosta se pametnijih ljudi od mene složilo kako je Big brother neokrunjena glupost nad glupostima. Ali je taj isti show za mnoge Hrvate iz Republike Hrvatske jedino nadahnuće, moralno-duhovna hrana i vrhunac kojim oni postižu ispunjenje svojih intelektualnih potreba. Eto im tamo... Prije početka nove sezone, poduzeo sam sve moguće mjere da spomenutu večer oslobodim kako bih uživo pratio otvaranje nove sezone zoološkog vrta s ljudima, ali nisam uspio. Tek sam kasnije saznao da tamo opet nije bilo mjesta ni za jednu pametnu osobu te da intrigantne manjine ovaj put predstavljaju peder, novinar i cura koja zna čak cijelu abecedu. Ali RTL je već posebna priča. O RTL-u i njihovoj kvaliteti dovoljno govori činjenica da im je voditeljica Renata Sopek. Ej.. Renata Sopek! Njena glava je k'o Srbija s tim da su joj usta Kosovo, a obrve Crna Gora. Da ne spominjemo njenu dikciju... Ali ona je misna. Tamo je masa voditeljica koje em ne znaju kuhati i spremati em im slabo ide čitanje, a dobro priglupo cerekanje iako bih dao desni bubreg kako još uvijek pokušavaju dokučiti kratku sagu o Muji i Hasi te ne znaju složiti prosto proširenu rečenicu, studiraju privatni mendžment i više ih prošlo kroz njih nego oko njih. Ali eto im tamo...

Odmakao sam od mladih Posušaka...

Dragi Posušaci, poštujem vaše "stavove" (op.a. pazi navodnike!) i poštujem vašu akciju koja je iako uzaludna i čudna, znak da se ipak možete udružiti i nešto organizirati. Drago mi je i što razmišljate. Vaš prosvjed nije promašaj nego pokušaj koji, naravno, ne samo što nije uspio nego je RTL-u donio besplatnu reklamu i veću gledanost ljudskog gore spomenutog cirkusa. Svjestan sam da to možda vrijeđa intimu vaše duše, ali ako sam ja vjernik, onda me ni stotine Judinih evanđelja, Da Vincijevih kodova i kojekakvih filmova neće poljuljati. Dokazali ste da se možete organizirati.

Iako po svim mogućim kriterijima odudaram od stereotipa jednog Hercegovca u Zagrebu, nedavno sam bio suočen s ne baš tako ugodnim atacima na sebe. Samo zato što sam Hercegovac. Mi smo zahvaljujući našim političarima, bageristima i primatima situiranim u Hrvatskoj, primarni objekt mržnje. Čak bi i Hitler pozavidio pojedincima na argumentaciji kojom opravdavaju svoju primitivnu mržnju. Iako mi je krivo zbog toga, uopće se ne čudim što je Hercegovina predmet sprdnje na svakom koraku.

Vi svojom peticijom ništa niste postigli. Ovako će vam se u Zagrebu samo slatko nasmijati. Ah, opet ti Hercegovci.... Da, opet. Hercegovci se opet miješaju u stvari tuđe države iako u njihovoj cvate kriminal, korupcija, prostitucija i nemoral svake vrste.

Uostalom, zašto se Posušaci nisu pobunili protiv Big Brothera na Pinku? Pink se isto prikazuje u Bosni i Hercegovini. Zašto se niste pobunili protiv hedonističkog turbo-folka na Veliku Gospu u Posušju? Zašto niste poslali pismu vlasniku javne kuće u Posušju? Možda zato što ne možete protiv sebe?

Ajde, sumpora vam sirovog... Uputite jedan takav protest gradskoj, županijskoj i državnoj vlasti! Tražite da se učini nešto za ovo naše malo podneblje. Dokazali ste da se možete organizirati.

Kaže ona dobra narodna: "Besposlen pop i jariće krsti." Taman za ovu prigodu. A kome služe oni fukodromi u Posušju? Nigdje nisam video posušku peticiju protiv dilera, drogojeda, posuških silno posjećenih fukodroma, korumpirane vlasti i sl.

Dragi mladi Posušaci, RTL možda i propagira nemoralan život. Istina. Nitko to ne pobija. Ali Hercegovci žive taj život.

HERCEGOVAČKI METALCI (kolumna no. 10, 08.09.2007.)

Oče domovine (kolumna no. 9, 29.07.2007.)

MILANOVIĆ (kolumna no. 8, 26.06.2007.)

Sponzoruše (kolumna no. 7, 17.06.2007.)

Hanka Paldum snimila pornić! (kolumna no. 6, 20.05.2007.)

Smrt kapitalizmu (kolumna no. 5, 25.04.2007.)

Ne voliš nogomet? (kolumna no. 4, 23.03.2007.)

Mama, hoću i ja! (kolumna no. 3, 08.03.2007.)

Princeza & ja (kolumna no. 2, 11.02.2007.)

Jezikova juha (kolumna no. 1, 31.01.2007.