IVAN ORLEANSKI report

 

(kolumna no. 8, 26.06.2007.)

MILANOVIĆ

Prvo što ću učiniti kad podignem ovih sinoć osvojenih 200 000 kn, bit će kupnja novog laptopa. Nije da volim laptope, štoviše, ne sviđa mi se ustroj tipkovnice, a ni to što mi svaka slika bude pokvarena i loše vidljiva. Čak i one dobre. Ali treba mi. Zatim neću kopirati svu glazbu koju imam. Stavit ću novu. Puno nove glazbe. Keltske, naravno. Otputovat ću. Kupit ću kartu za vlak i neću gledati kako gradovi prolaze pored mene. Kad se osjetim spremnim - izaći ću na stanici. Otići do prvog čovjeka na kojeg naiđem te ga pitati kako se zove i odakle je. Tako ću riješiti pitanje naziva romana u kojem neće biti repliciranja do sad pročitanih mudrosti i loših kopija nekih stilova što se dobro prodavaše. Počet ću ga napokon pisati.

No, prije svega gore nabrojanog malo ću se osvrnuti na domaću scenu. Crveni drugovi su dobili novog predsjednika. Malog Zoku tek stavili u bešiku, a već progovorio prve riječi: "Zabraniti glasanje Hrvatima iz B i Hercegovine." Razumijem ga. Danas je sve u retro-znaku. Hercegovce treba opet vratiti u modu. Mora se vratiti novi-stari Pedro. Ako se izgube izbori, treba naći alibi. Milanović ga je maestralno pronašao. Ukoliko nakon izborne noći es-de-pe-ovom dvoranom ne poteku rijeke šampanjca, već se zna da će biti krivi Hrvati iz B i H, točnije rečeno, Hercegovci, iliti pokatoličeni Muslimani, kako to lijepo i nadasve mudro znaju reći neki mnogo informirani ljudovi iz want-to-be-smart komšiluka.

Do izbora u RH još je manje od pola godine, a samo jedna tema prevladava. Nije to rasprodaja nekretnina strancima ni vrtoglave cijene stanova ni demografski slom Hrvatske niti bankrot države zbog kojekakvih odšteta pobunjenim Srbima niti je to nagomilani inozemni dug koji visi nad hrvatskim vratom poput rasklimane i istrošene revolucionarne giljotine. Ta ključna tema se zove: glasovanje Hrvata iz B i Hercegovine.
E to je ključni problem za hrvatskog (malo)građanina. Ma kakav dug od 30 milijardi i koga briga što Hrvati ne rađaju djecu, jer ne mogu priuštiti veće stanove čija cijena svakodnevno vrtoglavo raste. Ništa drugo SDP, HNS ili HDZ nemaju ponuditi tom hrvatskom (malo)građaninu za razmišljanje osim te kosti koju će njihovi birači oblizivati do zatvaranja glasališta. A onda opet sve po starom. Glasačko pravo Hrvatima iz B i H ostaje (sve se više postavlja pitanje zanima li ih to uopće), dug će i dalje rasti, stranci će zauzimati najbolje parcele i kuće po obali, a Sandi Cenov će harati glazbenim ljestvicama dok će SDP-ovski orijentirani hrvatski (malo)građani i dalje grcati u kreditnom ropstvu, otplaćivati tijesne stanove i bjesnjeti što tamo neki iz "muslimanske države" mogu glasovati na njihovim izborima. J er u njihovim ograničenim i uskogrudnim glavama samo je to važno.

Ali s druge strane: drug Zoki čini veliku uslugu Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. Ako se Hrvati iz Bosne i Hercegovine stalno kupaju u političkim vodama susjedne države, što onda imaju tražiti i zahtijevati od politike u Bosni i Hercegovini?

Vi bi bili i konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini i birali vladu u susjednoj Republici. E ne može, rode. Ne možeš dobiti i pare i jare! I onda se vi čudite zašto vas Bošnjaci ne doživljavaju ozbiljno. Kad se održavaju lokalni izbori u Posušju, meni ne daju glasovati za gradsku skupštinu. Zašto? Zato što sam Ljubušak i na mene neće utjecati odluke posuškog gradonačelnika. Moja pokojna baba je bila Talijanka u nekom petom koljenu, ali joj nikad nisu dali da glasa za talijanskog premijera. Zašto? Ovo je retoričko pitanje. Kužite poantu. Moja se baba nije naljutila zato što nije glasala. Nema tu neke velike mudrosti. Čovjek glasa za one institucije koje će njemu biti nadležne. Neće vama, dragi građani B i Hercegovine, hrvatski zastupnici u saboru odlučivati kad ćete i gdje prelaziti ulicu, gdje ćete moći pušiti te kada i koliko piti. Bandić Zagrepčanima određuje koliko će plaćati komunalnu nakladu - neće vama. Nekoga u Mostaru neće zabrinjavati što Štefek neće moći šetati svog peseka duž Ilice. Zato vi ne trebate glasovati za one koji neće odlučivati o vašoj sudbini. Ni Hrvati iz RH nisu birali Predstavništvo Bosne i Hercegovine, jelda? Jednostavno, glasaš za one koji tebi donose zakone koje ćeš ti poštivati ili nećeš, ali ćeš zbog nepoštivanja završiti u zatvoru. Na što bi ličili izbori u Irskoj kad bi cijela njihova dijaspora izašla na državne izbore?

Godišnje iseli 8 000 Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Znate li vi koliko je to porazan podatak? Krajnje je vrijeme da se odviknete hrvatske sise i stanete na vlastite noge. Vrijeme je da i Hrvati u Bosni i Hercegovini napokon nešto poduzmu.

Samo jedna stvar: Da bi osvojio 300 000 kn, to mora na ledo-štapiću pisati na obje strane, a meni piše samo na jednoj. Šipak! Prerano sam se razveselio. Pozdrav s Tibeta.

Sponzoruše (kolumna no. 7, 17.06.2007.)

Hanka Paldum snimila pornić! (kolumna no. 6, 20.05.2007.)

Smrt kapitalizmu (kolumna no. 5, 25.04.2007.)

Ne voliš nogomet? (kolumna no. 4, 23.03.2007.)

Mama, hoću i ja! (kolumna no. 3, 08.03.2007.)

Princeza & ja (kolumna no. 2, 11.02.2007.)

Jezikova juha (kolumna no. 1, 31.01.2007.