THERION, GRAVE DIGGER

 

THERION, GRAVE DIGGER, 1.2.2007. Zagreb, Boogaloo


Bio je tu i neki treći bend, ali ih nisam vidio. Zato sam imao prilike uživati i duže nego što sam htio u Grave Diggeru. Radi se o petorici upornih gospodina njemačkog porijekla i fizionomija, koji sviraju heavy metal. Neobično je da u današnje vrijeme glazbene diversifikacije još postoji bend koji ne svira post-grind-doom ili sympho-thrash-core, nego ono... najobičniji heavy metal. Pjevač je priča za sebe - liči na hobbita, konkretno Peregrina Tooka, i u nas izaziva pomalo sažaljiv osjećaj. Jako se trudi, ali fejka. Dotrči do dijela stagea s izrazom neprekinutog oduševljenja i onda diže publiku par sekundi. Publika nije pretjerano reagirala, ali on je još oduševljeniji i diže palac i yeah i sve šema "We are having fun!" Onda sam se sjetio da tip od ovog vjerojatno pristojno živi po njemačkom standardu i još kara metalke mlađe 20-30 godina od sebe, pa sam ga prestao sažaljevati.

Muzika Grave Diggera obara sve rekorde u prosječnosti. Niti jedan instrument se ne ističe ni po čemu, kao ni vokal, a tekstovi vrve najstandardnijim mjestima, kao... raise our hands... mountains... silent revolution... liberty or death... metal breakdown. Vjerojatno tekstove prepisuju iz bilježnica koje kradu osmašima.

Da ne griješim dušu, ukupno su bili dosta uspješni. Pola dvorane bi diglo ruke u zrak, u dijelovima bi digli više atmosferu nego Therion. Vidi se da imaju mnogo utakmica iza sebe. Vatra plamti na stageu... pjevač se ogrče u hrvatsku zastavu... metal breakdown... Da, ekipa to puši. A neki su nekad pušili, kao Labosh koji mi je priznao da je u doba dok je bio metalac imao jednu njihovu ploču! Ha ha!

Slijedi švedski Therion. Imaju dve gitare, bas, bubanj i četiri vokala, dva muška i dva soprana. Therion je više projekt nego bend, ljudi se stalno mijenjaju i ne znam jel iz originalne postave (slave 20 godina) uopće bio itko. Mislim, jedan gitarist. Dosta sam volio njihov album Vovin ali inače ih slabo znam.

Nedostatak orkestra su riješili sviranjem gudača s matrice. Malo razočaranje, ali svejedno su stvari kao Rise of Sodom and Gomorrah bile vrhunske. I oni malo fejkaju, ali s neusporedivo više stila od Grave Diggera. Naročito pjevačica Kat, koja je naginjala glavu, pokazivala zube i probijala pogledom, kao da je u treš-hororu. Pjevač Snowy Shaw liže neki čekić pa mlati njime po bubnju. I tako. Umjerena goth scenografija, vrlo dobra svirka. Publika nije bila ne znam kak luda, al su na odlasku rekli da smo na ovoj turneji za sad najbolja publika.

A Snowy ima stvarno savršeno tijelo! Dodijelio sam mu nagradu Prvi torzo heavy metala, iako Marina tvrdi da su Alec Empire i Deathstars bolji. Sumnjam. Ima moćno tijelo bez trunke sala, ali ne onako glatko i evidentno izbildano kao mnogi. Eto, priznao sam. Sad idem u Iskorak po člansku iskaznicu...


OZREN HARLOVIĆ
(& KAT)