T.B.F.

 

TBF, 26.4.2008. Zagreb, tvornica Jedinstvo

Slučaj često utječe na formiranje glazbenog ukusa. Tko zna da li bih zaključio da je prvi album TBF-a, Ping-pong / Umjetnost zdravog đira, jedan od najboljih hrvatskih albuma devedesetih da se pred nekoliko ljeta nije kazeta s tim albumom zaglavila u kazetofonu auta s kojim sam išao na more. Nije se mogla izvaditi, ali je svirala, pa smo danima ponavljali "Predlažen da se sami pozabavimo. Predlažem da nešto odsviramo našem prijatelju Mjesecu..." Hrabro sam tvrdnju o ponajboljem albumu devedesetih iznio gospodinu Vlašiću, glavnom uredniku Radio Studenta. On je doduše nije potvrdio, ali je rekao da su "TBF najinteligentniji hrvatski bend", što dosta znači kad dolazi od čovjeka koji sluša post-rock.

Koncert je bio rasprodan, ali gužva je bila podnošljiva, naročito naprijed. Nažalost, kasnimo desetak minuta i propuštam uvodnu Malo san maka. Velika mi je želja bila uživo čuti "Nisam seksualni manijak, niti blizu, ali napadam dicu da im otmem lizu. Triba me vezat, to svi moji znaju, kad vidim klinca koji liže slaju." :(

Sve do drugog bisa nisu više svirali stvari s prvog albuma, ali su se izredali svi drugi hitovi. Čovjek i zaboravi koliko TBF imaju super stvari dok ih ne čuje na jednom mjestu. Sound je bio odličan i repanje je bilo razgovjetno - inače je česti problem hip-hop koncerata da se ne razumije što pjevaju pa ako ne znate tekst od prije, nula bodova.

Atmosfera je bila odlična, čak se i bend malo iznenadio. Izašli su na tri bisa, a koncert je, nakon više od dva sata, završen Mladenovom a cappella izvedbom Marleyeve Redemption song. Bio je to lijep, zbilja nadahnuti trenutak. Cijeli je ovaj koncert bio pravi melem za Zagreb, grad opterećem agresijom i primitivizmom, u kojem zadnjih tjedana vikendom navečer čovjek može završiti u bolnici ako je "panker" ili je "zatezao u govoru".

Kasnije sam se, uz pomoć svoje dražesne Anite, ugurao u backstage i pitao Mladena i Luku je li tako da je P-P / UZĐ najbolji HR album devedesetih, no dali su neodređene, diplomatske odgovore. Mladen je jedino ustvrdio "Bez P-P / UZĐ ne bi moga živit, a bez recimo Uskladimo toplomjere, bi." Luka je rekao da kad sluša taj album da mu dosta toga krivo zvuči i da htio promijenit, što sam shvatio kao svetogrđe i prekinuo temu.

Pozitivna atmosfera zadržala se i poslije koncerta - Mario Kovač imao je odličan set, a moglo se vidjeti čak i Kornela Šepera nasmijanog. A možda je to i zato jer se šuška da je Močvara dobila dvogodišnje produženje ugovora i nastavlja (vjerojatno najesen) s radom.

Ozren Harlović