KINSKI
4.12.2003. Zagreb, Kset
&

TAV FALCO & THE PANTHER BURNS

12.12. 2003. Zagreb, SKUC Pauk

Premda sredinom prosinca i sam od sebe očekujem rečenice tipa: ŤEto nas na kraju kalendarske i jedne stvarno iznadprosječno fine koncertne godine...ť, ne ide. Božićno-novogodišnji rezime zagrebačkih koncerata u 2003. ovog mi se trenutka čini privlačnim otprilike koliko i ljubavne zgode i nezgode Ive Lončara iz pubertetskih dana. I nije stvar u jesensko-zimsko-postizbornoj melankoliji & depresiji, stvar je u tome da sezona počinje na jesen, a završava na proljeće. A kasno proljeće, kad smo već kod toga, nije vrijeme ni za kakav rezime, nego za – sunce! Rascvjetalu prirodu! Rasplamsalu ljubav! Egzotična putovanja! Sve divno što vam život u mediteransko-istočnoj Evropi pruža. Dakle, ništa od rezimea, ništa od viceva o Djeda Mrazu, čestitati si nećemo, a ja sam ionako zaboravio kako sam prošlog božića dao ti svoje srce al odma sutradan dala si ga dalje. Mala.

Moju vječitu netrpeljivost prema danima uz koje ne možeš ni cigaretu zapaliti na cesti da ti se ruka ne zamrzne i ukoči (recite da ne-zimi), kratkoročno ublažavaju zanimljivi koncerti. Mate Škugor, zvijezda ovomjesečnog Playboya (požurite, djevojke! Mate vam ne otkriva kakve žene voli i gdje se oblači), i dalje ne zna za odmor i uporno nastavlja sa svojim suludim planom dovođenja sjajnih a ne preskupih bendova, svakotjedno. Čuo sam da pola čikaških glazbenika zna gdje je Kej-Set, ali ne znaju gdje je Hrvatska.

Kinski dolaze iz Seattlea, nedavno su objavili treći samostalni, a upravo i zajednički album s ludim Japancima Acid Mothers Temple koji se u Kej-Setu već osjećaju kao doma. Sviraju fine gitarističke psiho-noise instrumentale (imaju jednu stvar u kojoj par stihova prostenja njihova crnokosa verzija Kim Gordon), možda malo kratke (kao da im je malo neugodno stvar produžiti na deset minuta), ali začinjene s taman dovoljno kraut-rocka i melodija.

Predgrupa su im bili domaći Kit Leonar, Ťpametan guitar pop pjevan na hrvatskomť (citat iz Ksetovog programa). U prijevodu, to bi značilo da je sjetan ženski vokal poprilično u drugom planu, a gitarist tokom cijele pjesme škaklja i štipa uglavnom po jednu žicu. Ugodno, jesenski melankolično, nenametljivo. Pomalo sramežljivo. Novi bend kojeg ćemo nastaviti pratiti i obavještavati vas o njihovom razvoju. Molim.

ŤPametni guitar rock pjevan na engleskomť (citat iz mog mozga) petkom u Pauku sličan je petku u Krapini, što se tiče atmosfere, hedonizma i količine Zagoraca u publici. Samo što u Krapini sad više nećemo (a jesmo, dok su još bili mladi) vidjeti ni Bejbize (naime, oni su izravni konkurenti krapinskom boy-hitić-rockić bendu 3.Millenium u demo top listi Briljanteena, a pošto u cijelom Zagorju postoje tri i pol benda, gradski oci će vjerojatno poduzeti sve da zaštiti naše dečke, koliko god njihova glazba bila uvreda ljudskoj inteligenciji), a kamoli Tav Falca. I da, Pauk ne samo da ima najiritantije redare, nego i neshvatljivo antipatičnu garderobijerku koju ćemo odsad zvati Eva Braun.

Tav Falco je legenda u najboljim godinama, a njegov prateći bend The Panther Burns se sastoji od smiješnog drugog gitariste koji često fula tempo ali uvijek pogodi najbolji ton, mršave bubnjarke koja ne zna baš dobro svirati ali to što odsvira zvuči super, i zgođušnog basiste koji pomalo liči na Stephena Malkmusa. Pitajte samo sve cure koje su se tokom koncerta više bavile ljepotom njegove čeljusti, nego glazbom koja je izlazila iz zvučnika. No dobro, i ja bi slinio da mi je na stejdžu... Ne znam, recimo Kim Deal otprije dvajs' godina.

ŤPraiskonski rock n' rollť (citat iz press-materijala), country, folk, blues, punk... Sve to Tav Falco i njegova družina vole, miješaju (niti Cramps, a niti R.L. Burnside se u referencama ne spominju bez razloga) i na kraju nam predstavljaju jedan vrhunski, nevjerojatno zabavni show, dovoljno fin (često i pomalo sentišast) za mainstreamere, dovoljno kulerski za sve ostale.

Babies kao idealna predgrupa su bili standardno energični, dobri i znojni, album im je vani, a ja sam po prvi put primijetio koliko su mi dobre stvari koje pjeva basist. A pošto nam se garažna rock scena svodi na Bejbize i Erotic Biljana, Screamin' Yeah Zhalac iz Biljanovih Heretika je iskoristio priliku da ljudima malo podijeli njihov novi singl, Boom Boom In The Sonic Room. A di su mladi garažni rokeri? Sve ošlo u repere?

mhabijanec@hotmail.com