Tamara Obrovac vs Rambo Amadeus

 
Tamara Obrovac vs Rambo Amadeus
3.10.2009., Zagreb, Boogaloo

Nakon Rambovog koncerta na Lastovu ovo ljeto, pomislio sam i žarko poželio vidjeti Tamaru Obrovac (vidi recke 2003. i 2004.) i njega zajedno na stageu. Kakav bi to ršum bio! I dva mjeseca kasnije želja mi se ispunila. Totalno nabrijan na koncert, spominjao sam ga svakome na koga sam naišao proteklih dana, a iskoristio sam i priliku da mi je blizu stana otvoren novi Dallasov cd shop koji je imao jeftinije karte, pa sam dolazio tri puta i karata (za razne prijatelje, itd) kupio ukupno sedam.

Koncert službeno počinje u 9, a mi procjenjujemo da će početi u 10, pa tada i dolazimo. Ovaj put smo loše prošli u igri pogađanja (koncerti u Zagrebu najavljeni za 21 sat mogu početi bilo kad između 21.00 i 23.30, zavisno o izvođaču, organizatoru i lokaciji) i propustili pola Tamarinog nastupa. Nekad bih se pojeo živ, a sada... moram priznati da mi je bilo skoro pa svejedno! Možda je prva polovica bila super, ali ono što sam ja vidio bilo je (citiram prijateljicu, a s njome se složilo nas još četvero) dosadnjikavo.

Tamara je svoj standardni postav Levačić - Golob - Rakovec proširila za čak tri puhača, dvije back vokalice i klavijaturista. Nažalost, big-band pristup donio je komercijalniji, razvodnjen zvuk. Back vokali su bili nepotrebni, a puhači čak i štetni. Čemu podebljavati agilne, improvizaciji sklone Goloba i Rakovca s nemaštovitim puhačkim harmama?! Kao da tartufe prekrijete kečapom! Govorim kao stari fan Tamare Obrovac, pa uzmite ovu kritiku cum grano salis. Bio je to dobar koncert, mene samo ljuti što nije bio ni do koljena onima koje sam gledao prije nekoliko godina.

Pojavljuje se i Rambo pa njih dvoje zbijaju neke šale s miješanim uspjehom. Iz publike su se čuli povici 'Volim vas', ali i 'Sviraj!' (u smislu prestanite srat i svirajte). I odsvirala je Tamara odličnu Sexuvalnu, a Rambo je pomagao kao pomoćni vokal i uzeo gitaru od Rakovca i opičio prejebenu solažu.

Uskoro Tamara završava, spominje se neka puš-pauza, no bend se pozdravlja kao da ide doma. Natiskanoj publici nije jasno. Pa valjda će još zajedno svirati s Rambom?

Ispostavlja se da ne! Po najavama na ovom koncertu nije trebalo biti predgrupe, to je 'Tamara vs Rambo' event. Očekivali smo da će se njih dvoje kombinirati, izmjenjivati, dopunjavati. No samo su jednu stvar izveli zajedno, a onda se Tamara pokupila doma. Uzaludno smo se nadali da će se pojaviti zajedno bar na bisu.

No vratimo se Rambu - on je također doveo dosta ljudi: bas, bubanj, gitaru, klavijature i dva puhača, no njegov big-band je imao smisla. Za razliku od Tamarinih alibi-puhača, Rambovi su melodiju pratili precizno i većinu njegovog podužeg seta obilježila je virtuozna svirka i malo zahtjevniji, jazzičniji zvuk. Kasnije je s hitovima (Čobane javi se, Jedno te isto, Šakom u glavu) i puno stand-up zajebancije na temu kolesterola i veš mašina napravio fenomenalnu atmosferu, pa je koncert završio s puno smijeha i znoja.

Bilo je dobro, ali očekivali smo više.

OZREN HARLOVIĆ