ŠABAN BAJRAMOVIĆ

10.10. 2003. Zagreb, Tvornica

Prije koncerta bio sam na predavanju 'Reklama - nova religija' Frederica Beigbedera u sklopu Zagreb Film Festivala. Radi se o francuskom piscu koji je napisao '99 francs' (kod nas prevedeno kao '129 kn'), knjigu o tome kako advertising uništava svijet. A fora je u tome da je on deset godina bio copywriter (to su oni koji smišljaju reklamne slogane i spotove) pa je to sjajno insiderski opisao. Predavanje je bilo prilično bezveze, Beigbeder se pokazao kao pripiti blazirani intelektualac koji zapravo nema koncept. Ali knjiga je odlična, ovo pišem baš s ciljem da vam je preporučim. Pogotovo onima koji češljaju oglase na www.moj-posao.net i zanose se mišlju da će se zaposlit u Greyu i tuć 9.000 kn ko copywriteri ili 12.000 ko mediaplanneri.

Ciganski koncerti, bato, na svakom koraku. Oćeš madžarski, oćeš srpski, oćeš makedonski. Neka, neka sviraju. Među njima po drugi put u Tvornici Šaban Bajramović. Prvi put je nastupio pred jedno dvije godine s Mostar Sevdah Reunion i karta je bila žešće skupa pa nisam išo. Ovaj put je bila umjerenih 100 kn ali tu je akreditacija, he-he.

Šaban izlazi na pozornicu negdje pet do deset s još dva glazbenika. Pa gdje je orkestar?! Istina, u najavama koncerta nitko nije ni spominjao orkestar, ali čovjek ipak očekuje nešto više od trube i sintića. Sintesajzer na ciganskom koncertu! Oke oni sviraju, ali nije to to. Tu moram apsolutno bespogovorno preporučiti koncerte u Močvari, kao npr. orkestar Bobana Markovića koji je tamo svirao već 3-4 puta. Ili orkestar Aguševi o kojem sam napisao recenziju pa je možete potražiti negdje u arhivama. E, ciganski koncerti u Močvari, to je urnebes kompletni. Pun stejdž puhača, bubnjaru znoj kapa na činelu, vriskovi, ples, rastur. Devastacija.

Nije Tvornica Močvara niti je Šaban Boban, ali opet sam očekivao nabrijaniju atmosferu. Šaban lijepo pjeva, publika malo pleše (nije bila prevelika gužva), Nino na sintiću svira ritam #31, Ekrem na trubi ukrašava. Jednom riječju, mainstream. A publika je stvarno bila raznovrsna - polupoznata lica s glazbene scene, Bosanci, urbana world-music alternativa, neke plavuše koje kao da su drito iz Playboya izašle. I klinka od pet (5) godina koju je tata podigao na stejdž i koja pleše bolje od većine djevojaka četiri puta starijih od nje i pritom diže majicu.

I Dean, Robert i ja koji šoramo po pivama i pelinu i čekamo neku 'domaću' stvar da možemo iz grla zapjevat. To je dodatni problem sa Šabanom, čovjek uglavnom pjeva na ciganskom. Nije da mu to možemo zamjeriti, ali naprosto se ne možeš sasvim uživiti u pjesmu koju ne razumiješ. Zato nastaje oduševljenje kad zapjeva 'Hanumu', naročito na dijelu 'Ooo, hanuma, molim te, fe-eeredžu skini'. Zanimljivo je to kako našim zagrebačkim dušama leži taj tekst, pjevamo ga ganuto i iskreno kao da od djetinjstva skidamo feredže djevojkama. A ja feredžu (niti većina publike, siguran sam) nikad nisam ni vidio, osim na televiziji. Uostalom, danas ćete je prije sresti u Londonu nego u Sarajevu.

Situaciju obilježavaju redari koji razbijaju nekog tipa koji se u napadu razdraganosti pokušao popesti na stejdž. To su vam redari u Tvornici - najveći kriminalci i agresivci. Klub koji se diči nazivom 'Tvornica kulture' ima provjereno najgore redare u gradu. Vole oni razbit nekog i na običnom koncertu, kako neće na ovom gdje sviraju 'srbi'.

Naša nadanja da će Šaban zapjevati neku od Miroslava Ilića ili Harisa Džinovića nisu uslišana. Nakon sat i pol korektne svirke i jednog bisa, koncert završava. Za Šabanom u ovom izdanju ne morate žaliti. Rađe nabavite njegov album snimljen s Mostar Sevdah Reunionom 'Šaban Bajramović, a gypsy legend'. Ili, još bolje, dođite na koncert Ljiljane Buttler koja s istim tim MSR svira u Tvornici 24.10. Već sam je gledao jednom (vidi recenzija Istra Etno Jazz festivala) i bio sam oduševljen.

Nakon toga smo otišli na party Zagreb Film Festivala na kojem je bilo milion najrazličitijih ljudi i neki koncerti i fakat je bilo jako. Nadam se da će netko napisati recenziju toga (ne filmova nego baš partya). I da će biti više takvih događanja.

ozren@globalnet.hr