RED SPAROWES

 

RED SPAROWES, 9.5.2007. Zagreb, KSET (Žedno uho festival)

Priznat ću vam jednu stvar - za ovaj bend nisam do koncerta nikad ni čuo. Nije me to previše zabrinjavalo. Festivali (naročito oni u Ksetu) su puni bendova za koje nije nitko čuo osim članova obitelji i organizatora i koji se referiraju na podjednako opskurne bendove. No, kad tamo, u Ksetu sve neki fanovi. Te išli smo ih gledati u Ljubljanu, te bolji su live nego na albumima, te ovisi o albumu... Kad sam tihim glasom priznao da ih nikad nisam slušao, dobio sam zapanjen odgovor "Pa dobro, ali Isis si slušao!?!" Kako da ne, s Isis ustajem i liježem...
Takva vam je ta naša post-rock scena. Pred jedno godinu dana bili su post-rock koncerti u Ksetu svaki drugi dan. Sad se to malo smirilo, a primat su preuzeli metalci. Računamo na perspektivne Zagrepčane Mutual of Omaha da revitaliziraju domaći post-rock! (kraj reklame)
Red Sparowes imaju tri gitare, bas i bubanj. U prednji dio stagea postavili su niz lampica s crvenim sjenilima da im osvjetljavaju razne nožne efekte spojene na gitare. To daje crvenkasti sjaj prilično mračnom stageu i stvara intimnu atmosferu. Koju doduše kvari hrpa fotografa koja je napunila skoro dva reda ispred stagea pa slikaju li slikaju. Iza benda se projiciraju nekakvi neodređeni "autorski" filmovi na šemu žena hoda, dječje lice, žena hoda... za drugu pjesmu malo političari mašu, a vojnici marširaju... treća pjesma životinje skaču usporeno... nije mi se to baš svidjelo.
Sama muzika je bila dobra. Gitare stvaraju jedan zvučni blok u kojem se pojedini instrumenti ne razaznaju, ali opet nije to ni obična buka. Podsjetilo me to na jedan stih od Sisters of Mercy - "I hear the roar of the big machine". Iza gitara vlada energičan i precizan bubnjar. Povremeno se u igri pojavljuju zvečke i slide gitara. Prvih par pjesama sam gledao bend s galerije, a onda sam sjeo negdje u pozadinu i zatvorio oči - obje varijante su dobro funkcionirale.

Ozren Harlović (SVE NJEGOVE RECENZIJE)