PATTI SMITH

1.8.2003. Graz, Schlossberg


Patti Smith u Grazu!? Pa da!

Graz je ove godine kulturna prijestolnica Europe i sve vrvi od događaja. Tog petka se sviralo na sve strane, međutim centralni događaj dana se događao u jednom od brojnih dvorišta unutar zidina njihovog ogromnog starog grada do kojeg, da bi se došlo, se treba dobro pomučiti. Uspon je sličan onom na Citadelu u Budimpešti i to bi se već moglo nazvati pravim planinarenjem.

Mjesto održavanja je tzv "Kasemattenbuehne", prekrasan prostor na otvorenom u kojem se inače održavaju kazališne predstave i koncerti klasične glazbe. Taj prostor može primiti cca 1000 ljudi, koliko ih se i okupilo da vide originalnu i onu jedinu pravu rock-heroinu - Patti Smith i njezin Patti Smith Group s Lenny Kayeom na gitari i Jay Dee Doughertyem na bubnjevima u intimnoj i prisnoj atmosferi.

Patti Smith i band izlaze u 20.35 i otvaraju set sa "Frederyck" i kontakt i dobra atmosfera su odmah uspostavljeni. Band je odličan i sve se savršeno čuje. Patti je vrlo dobro raspoložena i kod "Dancing Barefoot" silazi među publiku, pleše i sluša svoj band i Lennya Kayea kod izvođenja solo-dionice. Nastavlja se sa "Kimberly" koja je bila posvećena njezinoj sestri kojoj je sutradan bio rođendan. U pozadini je bilo veliko platno na kojem su se projicirali efektni kratki filmovi i slike. Patti je izredala sve svoje hitove (!?) - od "Because the Night", "Summer Cannibals", "People have the Power", "1959", "Redondo Beach" pa sve do "25 th Floor" gdje je Patti uzela gitaru u ruke i odsvirala nekoliko soničnih solaža u stilu Neil Younga i Sonic Youth."Gloria" je bila ostavljena za drugi bis i za kraj ovog 2 i pol satnog nastupa.

Vrhunci koncerta bili su:
- u pjesme umetnuta čitanja beatnik poezije Allen Ginsberga i W.S. Burroughsa koje je Patti izvodila u transu, dok je band u pozadini instrumentima dušu vadio;
- "Beneath the Southern Cross" kod koje se u zraku osjećala prisutnost Jeff Buckleya, a kad je basista gotovo identično zapjevao njegovu dionicu, nešto nas je pri srcu štrecnulo.
- "About a Boy", pjesme posvećene Kurtu Cobainu, za čije izvedbe se mogla čuti muha u letu, a napetost u zraku se mogla rezati na komade.
To su oni trenuci na rock-koncertima, kad Vam se koža naježi i kad Vam oči zasuze. Zadnji put sam to doživio prošle godine kad sam u Njemačkoj gledao Television kako izvode "Marquee Moon". Trenuci za cijeli život !

Patti Smith je jedinstvena. Svijet za sebe. Neusporediva i nedostižna. Žena koja je rođena na Silvestrovo 1946 i koju nazivaju jednom od najvažnijih pjesnikinja 20 stoljeća - unatoč životu rock and roll zvijezde i stažu na glazbenoj i književnoj sceni od skoro 30 godina - još uvijek je u dobroj formi i nije izgubila ništa od svoje karizme i digniteta. Njezini nastupi su vjerojatno sada umjereniji nego 1977, ali ona svoje pjesme još uvijek izvodi s nesmanjenim žarom i entuzijazmom, a i dalje se bori se za mir u svijetu, ljudska prava i slobodu govora. Patti Smith nije legenda! Ona je još uvijek tu, vrlo živa i ne rasprodaje svoj ugled kao većina njezinih vršnjaka.

I GIVE YOU MY BLOOD! USE YOUR VOICE ! PEOPLE HAVE THE POWER!

Alan Pintarić

P.S. Više informacija o koncertima u Grazu i o radu agencije VOJO Concerts možete saznati na webstranicama poznatog kluba "Orpheum" www.orpheumgraz.com