PANJABI MC

1.5. 2003. Zagreb, dvorana SKUC - Pauk:


Na koncert Panjabi MC-a krenuo sam sam. Nije mi palo na pamet tko bi uopće od meni poznatih ljudi mogao ići na takav koncert, pa nisam nikog ni zvao. Tko bi dao 80 ili 100 kuna za koncert tipa koji ima jedan hit, u mjesecu u kojem u Zagreb stižu Roni Size i Thievery Corporation, a i Multikultura organizira još dva, sigurno bolja, "istočnjačka" koncerta? Za to moraš biti bogat ili lud - umovao sam dok se moja smeđa Ascona smještala na parking preko puta studentskog doma.

A kad tamo, Pauk je bio odlično popunjen. Bogati ili ludi - ne znam. Sreo sam neke frendice i pola redakcije bivšeg Nomada, atmosfera je pozitivna, Ilko Čulić i onaj drugi puštaju dosadnjikavu ali prihvatljivu muziku, cuga je jeftina i sve je oke.

Oko 23.00 pojavljuju se na stageu Panjabi MC, u funkciji DJ-a, i dva MC-a. Nepoznato je zašto se onda nije nazvao Panjabi DJ. Radi se o neuglednom (ali kako sam čuo od kolega, inteligentnom i ful oke) čovjeku lagano indijskih crta lica koji se bacio na gramofone bez da je pozdravio publiku. Krenuo je odmah u glavu sa svojim hitom 'Mundian to Bach Ke', na kojeg je umiksao 50 Cent: In da club. MC-iji su pokušali dizati atmosferu vičući povremeno publici 'c'mon, c'mon', 'jump jump' i ostale reperske šablone.

Bez obzira što sam znao da će koncert biti baš tog formata, DJ + 2 MC, ipak sam očekivao više. Nešto odsvirano live, plesačice, ne znam… Panjabijevi miksevi i scratchanje nisu ništa spektakularno, a nije ni razglas u Pauku, pa zvučna slika nije nudila poseban užitak. Naročito su me razočarali MC-iji, koji su vrlo malo repali, izvodili su slabe fore, plesali baš i nisu, a nisu ni pokazivali poželjna (ovo ja zbog ženske publike, a ne svojih interesa!) nabildana tijela - čak mi se čini da su bili malo trbušasti. Skoro sav njihov posao je bio da imaju široke hlače i motaju se po stageu uzvikujući 'yeah'.

Za to vrijeme Panjabi je miksao Jennifer Lopez, DMX, Noreagu i ostale hip-hop hitove s nekim bhangra melodijama. Jednu stvar je sam otpjevao, jednu je neka naša cura. Pred kraj su se neki iz publike popeli na stage, i tako… Koncert je završio nakon nešto manje od sat i pol.

Izvođači su bili simpatični i uprkos zamjerkama koje sam pobrojao, većina publike je bila zadovoljna. Tome je vjerojatno i više od koncerta pridonjelo proljeće i produžen vikend.

ozren@globalnet.hr