NOmeansno

 

NOmeansno

Zagreb, KSET, 14. i 17. 11. 2007.

Ovih se dana u KSETu desila koncertna poslastica za znalce. Ničim izazvani, pojavili su se NOmeansno i održali dva koncerta. Objava u gradskim vodičima nije bilo, kao ni plakata, a od gotovo nikakve pomoći nije bio ni web sajt KSETa (za koji btw glasam u kategoriji Najgore web stranice u Hrvatskoj). Usprkos toj tišini na površini (ja sam za koncert čuo od frenda na kojeg sam nabasao na cesti), koncert je oba puta bio rasprodan, po 65 kn u pretprodaji.

Još uvijek istraumatiziran time što sam njihov prošli nastup (Dirty Old Festival) propustio zbog frendovog vjenčanja, uzeo sam karte za oba dana. Nažalost, oba puta sam skoro potpuno propustio predgrupe - u srijedu sugrađane NOmeansno Invasives, koji su neki pristojni klinci koji sviraju prilično žestoki hc, a u subotu Argentince Argies, koji su pičili solidan punk.

Na ulazu u dvoranu me dočekala tolika gužva da se nije moglo kretati, no ja sam to uspješno prepoznao kao Starački Sindrom. Došlo je dosta veterana koji se nisu micali iz pozadine i tako su stvarali čep kod šanka, a ja sam se rukama i nogama probio ispred stagea, gdje je gužva bila puno manja. A kad je počelo bacanje, makneš se malo u stranu i sve pet.

NOmeansno su sve sijediji i oblače se potpuno bezveze. Liče na učitelje koji su se okupili kod nekog na viksi da malo piju i malo betoniraju balkon. Tko bi odolio tom imidžu?! Počinju (obje večeri) s Dark Ages. Srijeda mi je ostala u boljem sjećanju jer je bacanje ispred stagea bilo malo ograničenije i jer su svirali više hitova - Big Dick, Rags and Bones, Now. Svirali su i 0+2=1 i također obje večeri I'm an Asshole. Od subote se sjećam The Tower i Small parts, isolated and destroyed. Pred kraj su odsvirali razornu verziju Let's dance (u originalu od Chrisa Monteza, poznatija verzija od Ramonesa). Jedinu, ali ozbiljnu zamjerku moram uputiti što nisu nijednu večer odsvirali Oh no Bruno niti moju najdražu Victory.

Puno puta su zahvalili svima koji su došli obje večeri (Molim.) i legendarnom Mati Škugoru koji je organizirao koncert i pogao ispred stagea. Eto, tako su NOmeansno u četiri večeri svirali u Zagrebu, pa u Novom Sadu, pa u Beogradu, pa nazad u Zagrebu, zahvaljujući Mati i vlastitoj ludosti. Mogli su svirati samo jedan dan, u većem prostoru, a karta je mogla biti i skuplja - a zaradili bi bolje i oni i organizatori i odmorili bi svoje vremešne kosti. Ali ne, panks nat ded!!! :)

OZREN HARLOVIĆ