THE MISSION

12.2.2002. Zagreb, Tvornica

(predgrupe: GRAD, KIRK BRANDON, ex SPEAR OF DESTINY)I dio

Osrednje napunjena dvorana, iznenađujuće dobra ventilacija. Vjerojatno zbog "propuha". U osnovi atmosfera obećava. Poznata lica. Očekivana lica. Cijela izložba nadobudnih iz šišmišbusa (gdje li su skinhedsi kad ih čovjek treba). Ne, ne, ne potičem nasilje. U ovom slučaju ovakav izbor publike je dobar, budući da se radi o legendarnom gothic bendu. No, što je ostalo od starih dana? Možda tek prokušani recept skladanja, no ništa drugo. Je li to dovoljno da oduševi publiku? Ne znam …..mene baš i nije. Možda sam nadoknađivao izgubljeno koncertno vrijeme? Vjerojatno. Oni sigurno jesu, i dalje će….. Publika, uključujući i nadobudnog Velikog alegoričnog maga, iznenađujuće je slabo šarafila žarulje. Dijelom zato što se Zagrebačka publika počela sa Ljubljanskom natjecati u učmalosti. Vjerojatno su zato koncerti poput Gadspidjublekes vrhunski hardcore doživljaj. Piki, nadam se da je picolov bio uspješan!

Krenimo dalje….. razglas kvalitetan, idealan za ono kako bi The Mission trebali zvučati. No umjesto toga, drek. Tehničari su se napalili na zvuk Anthraxa ili Sepulture. Da se master još dao podići, još bi ga kreteni odfrljili. Wayne - mijenjaj ljude!

Iznimno loša priprema instrumenata i pripadajućih im uređaja. Manageru je očito bilo bitnije da se svi na stageu dobrano nasisaju nego da mogu bezbrižno svirati. Kad već toliko spominjem tehničare, Velikog Ćelavog Debosa trebalo bi na album upisati kao petu pridruženu esholčinu. Ok, ok, grubo!


Izbor stvari je, začuđujuće, nakon svega navedenog, dobro izbalansiran i trebao je stvoriti dobru atmosferu koja se počela nazirati tek za vrijeme bisa. Treba spomenuti da je koncert sniman (nemam pojma tko!).

II dio

The Mission, legendarni britanski gothic band, nastupio je u Tvornici (ZG) 12. veljače 2002. godine.


Koncert nam je ponudio pregršt skladbi sa novog albuma "Aura", no band se osvrnuo i na stariji repertoar (best of).

 


Koncert od solidnih cca. 2 sata pružio nam je ok zabavu te nas vratio 12 godina unatrag kada su u malom razmaku sa The Sisters of Mercy svirali u Zagrebu i bili uzrokom marširanja "crnokošuljaša" ulicama grada.

Crna ruža.
Garuda. Darkeri iz kulture. Zabočki metalci. Laibach. Otto von Habsburg…. Josip Manolić….UDBA… ud…muda labudova…..Klik!!!! prekid programa- prekid programa- prekid programa.

(www.themission.com)
(www.bina.hr)

tekst & photo:
Onan Zagorsky vs. GadSpidJuBlekEs