MELODROM, KUKURIKU STREET, GALAX 54

28. 5. 2002. Zagreb, Močvara


Eto, Močvarci su svim ljubiteljima lijepih pop melodija uz Offpop slušaonu jednom mjesečno (doduše, stanoviti Dj Dinko koji uvijek pušta iste stvari istih bendova se već svima popeo na kurac, premda se vesele teen-fanzinašice koje čine većinu posjetitelja sigurno ne bi tako izrazile, a vjerojatno će mi i politički korektni Darko ovo "kurac" pretvoriti u "k....", zar ne, Darko?) odlučili podariti i, kao fol, prvi mini festival atmosferičnih pop zvukova Snatrenje na obali Save.

Uz domaće snage, Našičane Kukuriku Street i Karlovčane Galax 54, nastupio je i ljubljanski Melodrom, koji je i otvorio "festival". I baš ga je fino otvorio. Melodrom je, naime, i šansonski i moderni trip-pop koji vuče čas na Portishead, čas na francuske šansonijere, a čas na Goldfrapp. Ženski vokal je sjajan, a čak i Wicked Game Chrisa Seljaka Isaaka u njihovoj obradi zvuči super.

Nakon toga Kukuriku Street, moji dragi prijatelji prema kojima ne mogu biti baš previše kritičan, ali nemam ni razloga. Ako ste ih slušali, znate da ih je teško strpati u neku ladicu. Uz gitaru, bas, bubnjeve i najbolji hrvatski ženski glas (Iris), u postavi imaju i pet tisuća klavijatura koje svira kultni Nikša (svirao i s Damom Suzukijem na meni najdražem prošlogodišnjem koncertu), klarinet (klarinetist često zbog drugih obaveza ne može doći na koncert, nije ga bilo ni ovaj put), te dj-a koji uglavnom skreča ili nadopunjuje ritam. Svemirsko maštoviti, melodično post-rockični - takvi su otprilike uživo, ali i na sjajnom zadnjem cd-u Rat je završen (a_holigajr@yahoo.com).

Galax 54 rijetko svira koncerte, no ovaj put su pokazali da nisu predosadnjikavi uživo, što se dosad činilo i meni. Nakon par bajkovitih, Karlovčani su krenuli s nešto bržim i jačim stvarima, da bi pred kraj već i improvizirali sa živim bubnjevima i distorzijama. Nove stvari su opet prekrasne, ali čini se i energičnije, pa bi novi, upravo snimljeni album mogao biti baš sjajan (galax54@mail.inet.hr).

Sve u svemu, Hrvatska ima sjajnih bendova za koje možda nikad nitko neće čuti (naravno da bi to bila velika šteta, ali nikog ne bi čudilo, zar ne?), a Slovenija je pokazala da i država s deset rock bendova, a kamoli deset dobrih pop-bendova može izroditi - sjajan i uvrnut pop bend. Hooray for everything!


mhabijanec@hotmail.com