LET 3

 

LET 3, 10.5.2008. Zagreb, Močvara

Imam posebnu naklonost prema bendovima iz Istre i Primorja. Na koncertima Tamare Obrovac, Let3 i Gustafa bio sam 15-ak puta. Ne znam u čemu je točno tajna tog područja - nagađam, bogatstvo kulture, solidan standard i manjak kompleksa (možda zahvaljujući tome da u bilo kojem trenu mogu pozvati Italiju da ih uzme nazad). Kako bilo, nema boljeg benda da zatvori Močvaru od Let3. Savršen spoj tradicije i provokacije.

Šestero ih je na stageu (iz nekog razloga, na stageu Močvare, a ne u dvorani Jedinstvo, kao što je bio TBF) - dvije gitare, bas, vokal, klavijature i bubanj. Mahom su obučeni u crna plastična odijela koja podsjećaju na vreće za smeće. Kako je u mraku gledališta bilo vruće u kratkim rukavima, mogu samo zamisliti kako je bilo njima pod reflektorima. Koncert započinju s medleyem od 6-7 stvari. Uvodna je bila Ne trebam te, što mi je bilo krivo jer mi je to jedna od dražih stvari i volim kad je odsviraju dugo i hipnotički.

Let3 nam je priredio pravi show - nekoliko presvlačenja i mađioničarske trikove. Za vrijeme jedne od pjesama, Mrle i Prlja popeli su se na podij i naravno okačili divovske kurčeve. To je za njih predvidljivo, ali na kurčevima su se vidjeli rascjepi. Reko, sad će počet špricat s nečim. Ali ne, oni su ih rastvorili i iz njih su poletjele bijele golubice! Da! Još jednom: Žive bijele golubice izletjele su iz kurčeva i poletjele po stageu. Svaka čast, svaki put odu korak dalje.

Štošta treba spomenuti. Naročito je zgodan bio mađioničarski trik (ne i uvjerljiv, ali nema veze) u kojem se Mrle rastavi u sanduku i onda njegove ruke sviraju bas odvojene od glave. Pregorilo im je pojačalo pa su nekoliko stvari odsvirali sa samo jednom gitarom. Među njima i Ero s onoga svijeta koja mi je tako dobro zvučala da sam se morao baciti u mosh pit, prepun ljudi duplo mlađih i duplo težih od mene. Izgubljene i Vjernog psa su svirali na bis, a završavaju s Naftom i Sam u vodi. Bacali su perje, kao i koncem XIX stoljeća kad sam ih gledao na Fiju Briju (ah, toliki koncerti Let 3, tolike uspomene...).

Nadam se da ćemo ih ubrzo opet vidjeti - i to u Močvari!

OZREN HARLOVIĆ