INXS

 

INXS, 3.6.2007. Zagreb, Boogaloo

INXS je nastao davne 1977. Njihov najpopularniji album, Kick, izašao je 1987. Michael Hutchence umro je 1997. A 2007. oni stižu u Zagreb! Vidite kakav simboličan niz godina. Tko zna što nas čeka 2017?

Koncert je trebao biti održan u Domu sportova, no zbog malog interesa premješten je u Boogaloo. Vrhunski profesionalci iz tog kluba nisu uspjeli na svojim web stranicama napisati ni kada koncert počinje ni koja je predgrupa, niti se itko javljao na kontakt telefone. Koga briga što svira INXS, njima je glavna vijest na stranici to da su upravo (u travnju!) počeli tečajevi salse. Tako da sam na koncert došao onako otprilike, u pola 10. Predgrupu sam propustio.

U 10 sati gase se svjetla i počinje svirati TNT od AC/DC (u redu je da se Australci međusobno podržavaju, ali ono... slušajte si to u tour busu), a bend polako izlazi na stage uz opće oduševljenje publike. Otvaraju sa Suicide Blonde (inače posvećenoj još jednoj Australki, Kylie Minogue). Njihov novi pjevač zove se J.D. Fortune i izgleda kako bi izgledao Dave Gahan da je pičkica. Crnomanjast, zgodničak i obilno tetoviran. Stalno se nešto krevelji, prolazi rukom kroz kosu, "frajerski" pali pljuge, raskapča si košulju i uglavnom izgleda kao glavni zavodnik nekog gay kluba u Canberri.

Bend djeluje dobro, a i on solidno pjeva. Izmjenjuju se hitovi i novi materijal, koji uopće ne zvuči loše. JD između pjesama povremeno lupa neke neodređene priče o gladnoj djeci, rocku, bratstvu među ljudima... u toj hrpici nesuvislosti i podilaženja publici, najniža točka je bila kada je prije pjesme By My Side patetično proglasio da će "These six motherfuckers (INXS, op. a.) will always be on Croatia's side". Ajde, da ga samo ne gadim, podijelio je plastične čaše u prve redove i onda nalijevao šampanjac, šta je ok fora.

S obzirom da (osim JD-a) gospoda imaju po pet banki, hrabro piče u vrućem i natrpanom Boogaloou. Pjesme su odlične. Zanimljivo da ih nosi bas, iako često imaju i po tri gitare odjednom. INXS ima 4-5 hitova koji su stvarno vrhunac pop-rocka i još duplo toliko pjesama koje su "samo" odlične. Nema puno bendova koji se mogu pohvaliti takvim scoreom - ako govorimo o trajnim i planetarno poznatim hitovima, INXS se približavaju klasi U2 ili Queen. A tamo nikad nisu ušli jer su se u tok mainstreama uključili sa slatke i ljepuškaste strane - nisu imali pravu karizmu.

Vratimo se koncertu. Pjesme su super, publika nije nešto luda jer je prosjek godina preko 30, ali je ok. Negdje iza 11 INXS se oprašta i odlazi sa stagea, ali znam da će se vratiti. Nisu svirali New Sensation! To mi je najdraža njihova stvar. Ona je jednostavno - nezaustavljiva! To je čista nezaustavljivost, bez grubosti ili agresije. Da, vraćaju se i sviraju New Sensation s još nekoliko pjesama. Ovo je bio jedini dio koncerta da su imalo produžavali ili razvlačili pjesme. Koncert je završio u pol 11. Ako ste ga propustili, nabavite bar neku njihovu kompilaciju. I sami ćete se iznenaditi koliko je na njoj dobrih pjesama.

OZREN HARLOVIĆ