GOTAN PROJECT

3.10. 2003. Zagreb, Tvornica


Kad sam se vratio s mora i vidio da u Zagrebu gostuje Gotan Project, nisam vjerovao. Pa kad sam se javio uredniku a on je odgovorio da još nitko nije tražio akreditaciju za taj koncert, nisam vjerovao (da suradnici moji, tko prvi - njegova djevojka! - op. ur.). Pa kad su u Tvornici odobrili akreditaciju, nisam vjerovao. Može li život biti bolji? Čak sam za svaki slučaj kupio kartu pa kad sam se stvarno uvjerio da sam na popisu, onda sam je prodao. Gotan Project, čovječe! Pa zar se u Zagrebu stvarno počinju dešavati stvari?


Za vas neupućene - to je bend/projekt argentinskih i francuskih glazbenika koji spaja moderne lounge ritmove i tradicionalno muziciranje. Zvuče sjetno, čemu najviše pridonosi harmonika i ženski vokal. Njihov album 'La revancha del tango' iz 2001. je najbolji album koji sam lani čuo. Nabavite ga, nećete požaliti. A ako biste rađe skinuli koju stvar s neta, preporučujem instrumentale Triptico (donekle hit) i La del ruso.

Krivicom frenda koji je kasnio, stižemo na treću stvar; počeli su već oko 21.45 što je dosta rano za petak. Preko cijele pozornice, između stejdža i publike, razvučen je poluproziran zastor. Kroz njega se glazbenici tek naziru, a na zastor se projiciraju nekakve snimke. Zanimljivo. Volio bih to pogledati iz nekoliko uglova, ali Tvornica je tako krcata da je kretanje nekoliko metara avantura.

Na pozornici je sedmero ljudi: DJ, harmonika, gitara, violina, pjevačica, klavir i čovjek nepoznate struke. Možda VJ (onaj šta montira projekcije)? Osim pjevačice, obučeni su u odijela s kravatama. Ne piju vodu iz bočica nego nešto iz elegantnih čaša za vino. Lagano ih osvjetljava crveno svjetlo. Cijela scena podsjeća na avangardni cabaret. Lijepo sviraju. Međutim, glazba Gotan Projecta nije nešto što bi čovjek slušao na koncertu, pogotovo ne u Tvornici, stojeći priklješten u vrućini.

Nakon dvadesetak minuta shvaćam da tu nema nikakvog showa. Sviraju točno onako kako zvuče na albumu. Album jest sjajan, ali dajte malo… Nemaju žive udaraljke, nemaju plesače, nemaju MC-a. Ritam se vrti s matrice. Pjevačica pjeva u riječ kao na albumu. Živi instrumenti jesu lijepi ali mislim da nisu dovoljni.

Ako neka fina dušica ovo čita i pada u nesvijest na spomen MC-a u tako profinjenoj glazbi, mogu reći da je publika najviše reagirala baš u dijelovima koji su se udaljili od klasične izvedbe. Recimo kad je DJ na kraj jedne stvari umiksao neki recentni hip-hop hit, ili kad su izvodili Triptico s podebljanim, gotovo techno ritmom. Možda bogohulim, ali mijenjao bih VJ-a (te projekcije nisu bile toliko interesantne) i violinu za dvoje plesača i MC-a koji ne bi bio prenapadan.

Nakon nekog vremena miču zastor i pozdravljaju publiku, ali se ništa drugo ne mijenja. Svirku prekidaju već nakon sat vremena! Slijedile su urnebesne ovacije i dva bisa. Razlog kratkoj svirci mislim da ne treba toliko tražiti u umoru (u Zagrebu su u sklopu vrlo opširne i intenzivne turneje) već u tome što naprosto nemaju materijala. Svirali su materijal s albuma, na kojem je deset pjesama, i samo jednu novu stvar, La cruz del sur. Zato su u bisevima ponavljali pjesme, samo s drugačijim ritmom, a u jednu su (ne previše vješto) umiksali Eminema.

Da ne ostavim krivi dojam, bio je to odličan koncert odličnog benda. Publika ih je tako oduševljeno pozdravljala da sam od galame u jednom trenutku morao začepiti uši. Eto, malo sam cjepidlačio u recenziji, nemojte zamjeriti. Odličan koncert.

Nakon koncerta bilo je tek negdje 23.15, idealna situacija da se, nakon što se Tvornica malo ispraznila, nastavi muzika i ples. Međutim, biranje muzike se svelo na to da je netko od organizatora gurnuo CD i stisnuo play. CD nekakvog siromašnog i monotonog techna, koji je bio tako jadan da to nismo mogli slušati nego smo nakon jedne cuge otišli, kao i većina ljudi. Nevjerojatno. Možda su baš htjeli otjerat ljude? Da ste taj tren nasumce zaustavili auto na Šubićevoj, našli biste bolju muziku u kaziću.
Ali, još jednom: odličan koncert.


ozren@globalnet.hr