FELIX KUBIN + DIE FUCHTELN

 

FELIX KUBIN + DIE FUCHTELN, KSET, 5.10.2007.

Nakon poduže koncertne apstinencije eto mene na 'marsu' - Festivalu drugačije glazbe i videa. Festival očigledno podržava i drugačije standarde web stranica, tako da im web (bar na mom browseru) nije sasvim čitljiv. Eksperimentalno-plesna večer u polupraznom KSET-u počinje s Die Fuchteln. Dvije mlade Njemice na stageu spajaju igračke na nekakve te njihove zvučne uređaje i dobivaju čudne zvukove. Neku vrstu pratnje iz im pozadine pruža i Felix. Vjerujte, zvuči puno bolje nego što jest. Zvukovi su neartikulirani i prilično odbojni, a njih dvije stoje ozbiljne i ukočene. Ili premiru od treme ili žive u pogrešnom uvjerenju da je njihov rad vrijedan i treba mu ozbiljno pristupati. Sjeo sam u jedan od separea i bedirao se mišlju da je petak navečer i ovo je vjerojatno najgora muzika koja se ovog trena može čuti u Zagrebu.

One završavaju, Felix se presvlači (iz jednog odijela i tenisica u drugo odijelo i tenisice) i počinje sa svojom amputiranom plesnom muzikom. Čelna mjesta ispred stagea odmah zauzimaju moji prijatelji (jedan voli Bolt Thrower, drugi snima reklame za T-Com, a djevojke bolje da ni ne spominjem). Plešemo amputirani neki ples i večer je odjednom puno bolja! Felix je u svom smiješnom odijelu s prišivenim srcem ("pravim" ljudskim srcem, ne srčekom). Piči po prastarom sintiču i drugim uređajima. Muzika za ples, na koju ne možete plesati "po defaultu", nego treba nešto stalno smišljati. U početku je bio miran, kasnije se počeo hitati po stageu. Fora lik, izgleda kao netko koga bi volio imati kao prijatelja. Publika je sretna, zove ga na nekoliko biseva. U jednom od njih svira i svoj hit Hit Me Provider. Stvar ritmički nije bitno drugačija od ostalih, ali ima jasan refren na engleskom - eto, bez toga nema hita čak ni u eksperimentalnoj muzici...

Ako vam ovakve gonzo recenzije nisu dovoljni rast izraza, za kraj ću vas počastiti citatom Andrije Vranića iz Mame: "Felix Kubin je dadaistički elektronski umjetnik čija glazba reflektira idolopoklonstvo njemačkoj elektronskoj glazbi osamdesetih nastaloj u vrijeme njemačkog elektronskog novog vala kao posljedice sveopćeg utjecaja legendarnih Kraftwerk i tada rastućeg izraza euro popa."

OZREN HARLOVIĆ