EAGLES OF DEATH METAL

 
EAGLES OF DEATH METAL 19.03.2009., Zagreb, Boogaloo

Točno dvije godine i mjesec dana od njihovog odličnog koncerta i prijema publike u zagrebačkoj Tvornici, kad su promovirali tada aktualni album Death By Sexy, Eagles Of Death Metal ponovno su se uprizorili u istome gradu, a da bi promovirali svoj posljednji studijski uradak nazivom Heart On. Neki su opet očekivali da će se ovaj puta pojaviti i osnivač grupe, Josh Homme a.k.a. Carlo Von Sexron, inače "poglavnik" Queens Of The Stone Age, no to se nije dogodilo, ali za utjehu hardcore obožavatelja sa EODM na turneji je bubnjar te spomenute grupe.

Tim ptičurinama žanra s kojim svirački nemaju nikakve veze nije bilo dovoljno da održe samo jedan koncert, već su u poslijepodnevnim satima održali i mali akustični nastup u Aquarius CD Shopu. Na kojem iz nekih poslovno-privatnih razloga nisam mogao prisustvovati, a i Bandić nikako da uz niskopodne tramvaje i znanstveno-fantastične šekrete (više-manje zbog cijene) uvede i mogućnost teleportacije, makar i za to morao kupiti pokaz. A imao i dogovoren susret sa svojim Beerbrothers Of Death Metal, odnosno čestim pratiteljima na ovakvim događanjima, Zupyem Von Schwanzsteinom te Obersturmbahnfuehrerom Vurom, ne bi li malo prije koncerta kod Žnidaršića popričali o Abesiniji.

Niti bili u spomenutom lokalu, širokoj publici poznatom iz filma Tko Pjeva Zlo Ne Misli, niti razgovarali o spomenutoj zemlji, niti pogledali predgrupu te večeri, britanske Haunts. Nekako mi uvijek žao predgrupa koje nastupaju kod nas, kad naelektrizirana publika jedva čeka da se na binu popnu glavne zvijezde te večeri. I neka mi Haunts oproste, ali nakon par osvježavajućih hmeljnih napitaka skroz zaboravio da su bili najavljeni i da su nastupili.

U Tvornici je prije dvije godine bilo krcato, a ništa manje publike nije bilo ni ovom prilikom. Prema nekim izjavama čak i više posjetitelja, ali u svakom slučaju od nekih renovirajućih zahvata u Boogaloou nisam taj prostor vidio toliko ispunjenim. A gospoda koja se odazivaju na imena i nadimke Jesse Hughes a.k.a.The Devil (gitara, vokal), Dave Catching a.k.a. Darlin' Dave (gitara), Brian O'Connor a.k.a. Big Hands (bas gitara) i Joey Castillo a.k.a. The Sexy-Mexy (bubnjevi) na sceni su se pojavili nešto manje iza 22.30h, a onda samo grudnjaci, znoj, punokrvni rock, piva i naravno, obavezna Cherry Cola. Imidž grupe nije se ništa promijenio od prošlog nastupa, i dalje su machoidno "ljigavi", ali u onom pozitivnom smislu, Jessejevi brkovi i dalje su na svom mjestu, kao i obavezan češalj kojim ih gladi tijekom nastupa, Daveu u međuvremenu nije narasla kosa, Brian me i dalje podsjeća na bigbrotherovskog Hamdiju, a Joey toliko mlatara palicama da bi i nekom od naših modnih hračaka, pardon mačaka, promakao neki detalj. Osim ako se ne pale na latino tipove.

Od uvodne I Only Want You, preko Bad Dream Mama, Make A Bang, Heart On, I Got A Feeling (Just 19), Stuck In A Middle With You, Brown Sugar, Anything 'Cept The Truth, I Want You So Hard (Boy's Bad News) i neizostavne Cherry Cola publika je savršeno komunicirala s bendom u trenucima izvođenja spomenutih i drugih odsviranih pjesama, a i u pauzama između. To se posebno odnosi na brkatog vraga Jessea, koji nije štedio komplimentirati ženski dio publike, između ostalog brišući se dobačenim grudnjakom umjesto ručnikom, udijelio djevojkama par rukoljuba, a cijela ta "švaleracija" bi se mogla opisati i parafrazirati kao "orlovi napaljeno binom lete, jer vole hrvatske djevojke i tete". Uz sve to i zvuk je za vrijeme trajanja cijelog koncerta bio odličan, iako je poznato da smo posljednjih godina (pre)često prisustvovali koncertima na kojima izvođači svirački raspoloženi, a "tonac" obično ima dan kad ustao na lijevu nogu ili "u fušu" u ušima uzgaja vosak za svijeće.

To prokletstvo očigledno ne prati i Eagels Of Death Metal niti njihove obožavatelje, ali i da zvučna slika bude manjkava, EODM je stvarno grupa koja svojom pozitivnom energijom i komunikacijom ne dopušta da itko s njihovog koncerta ode nezadovoljan. A kad im još publika otpjeva refren bez njihove potpore i traženja, kao što se to dogodilo u I Want You So Hard (Boys Bad News), onda nema drugog nego da i bend za promjenu na trenutak ostaviš zabezeknutim, osim Jessea koji nije izdržao da ne poviče "I said shit goddamn!!!".

Naravno, uz takvu publiku jednostavno moraš odsvirati barem jedan bis taman da ti otpali brkovi. Uz završnu Speaking In Tongues uslijedio je rastanak oduševljenog benda i isto takve publike, a koja je i po drugi put pokazala da se u maloj zemlji cijeni iskrena "rokačina". I dobar brk. Makar on ne pripadao stanovitom Miši K.

Glazbena produkcija Sjever iz Varaždina, promotor ovog koncerta kao i Radar festivala, nakon Manic Street Preachersa, Bob Dylana, Conora Obersta i sad EODM, nadam se da će i dalje nastaviti s ovakvim trendom kvalitetnih gostovanja stranih glazbenika.

p.s

Posebna zahvala Hrvoju Horvatiću iz gore navedene promotorske kuće na susretljivosti. (Imaš gemišt!)

Miroslav Sušnik a.k.a. Kriegel Of Beer Metal