EAGLES OF DEATH METAL

 

EAGLES OF DEATH METAL 19.02.2007., Zagreb, "Tvornica"

Jedan od ponajboljih koncerata od kojeg nisam ništa spektakularno očekivao (ponajmanje dolazak Josh Homme-a, za razliku od većine posjetitelja), održao se 19.02. u zagrebačkoj Tvornici. Nakon što su Mondo Generator otkazali svoj nastup, najava koncerta Eagles Of Death Metal dodatno je zapalila fanove Queens Of The Stone Age. Usprkos nedolasku spomenutog lidera QOTS-a, Tvornicu je ispunilo oko 1000 posjetitelja vrlo šarolike dobne granice, ali gladne dobre svirke uživo.

Sama predgrupa, The Spores, trio iz Los Angelesa, doduše nenajavljeni od strane organizatora, odlično su odigrali svoju ulogu zagrijavanja publike svojim plesnim rock izvedbama, upotpunjeni razni sample-ovima, gitarskim delay-ima, a i koreografijom koja je uključivala lutke. Pjevačica i basistica Molly svojim stasom i glasom plijenila je pažnju većeg dijela muške publike, a osobno mi je bilo drago što kao jednog od svojih uzora navode jednu nikad dovoljno cijenjenu grupu, The Gun Club.

Svoj nastup Eagles Of Death Metal započeli su sa Don't Speak, koja je bila odličan detonator za ispunjenu Tvornicu. A što reći o samom izgledu banda, Jesse Hughes, pjevač i gitarist banda, izgleda kao da je dvojnik Kevina Costnera iz filma "Ples s vukovima" ili kao da je pobjegao iz nekog teksaškog gay-bara tipa "Plava kamenica", gitarist Dave Catching je pljunuta kopija Arsena Dedića iz nekog mlađeg doba dok je još imao svoju koliko-toliko neoštećenu jetru, basist Brian O'Connor neodoljivo me podsjećao na rockersku verziju bigbrother Hamdije, a bubnjar Gene Trautmann svojim bi izgledom mogao privući ne samo ženski dio publike, već i onaj muški skloniji nekim drugim seksualnim orijentacijama. No to nije sve toliko važno koliko sama činjenica da dečki stvarno sviraju s užitkom i nepatvorenom energijom, bez neke osobite pažnje na tehničku i sviračku izvedbu pjesama, upotpunjavajući repertoar dovitljivim zajebantskim i seksističkim upadicama koje dodatno razgaljuju publiku. Tako su uslijedile Kiss The Devil, Bad Dream Mama, Move In The Night, English Girl, a euforija je nastala, naravno, kad odsvirali Cherry Cola, pa je čak i dobra dio publike u prvim redovima raspalio pogo. I kad bude tako dobra svirka i atmosfera Tvornica si priušti da ostane bez pive (bezobraznih 14 kn za MALI Tuborg), ali to nije omelo užitak u stvarima koje su uslijedile, Whorehoppin, Already Died, Stuck In The Metal, Flames, Boys Bad News, Just 19, da bi uz stalne i stvarno iskrene zahvale publici regularni dio koncerta završio sa I Only Want You. Nije bilo šanse da band ne odsvira bis, jer publika bila oduševljena a i sam band reakcijom publike. Ponovnim izlaskom na scenu Jesse je solo odsvirao Midnight Creeper, a zatim su svirali Beat On The Brat legendarnih The Ramones, Brown Sugar od The Rolling Stones i za samo finale večeri Speaking In Tongues. Teško je možda opisati koliko dobre, rockerske i zajebantske energije zrači nastupom Eagles Of Death Metal osim ako to ne doživite sami, a što se nadam da će opet biti prilike u ne toliko dalekoj budućnosti.

Poslije koncerta nastavljeno je druženje sa bandom u Route 66, uz pospremanje kugli na bilijarskom stolu i piva u sebe, gdje su se članovi banda pokazali kompetentnim i na tom polju, a samom autoru teksta trebat će još mnogo treninga sa odojcima i pivom, a i bilijarskim štapom, jerbo u društvu sa Hadžom The Fuckerom ( www.groupie.hr ) izgubio partiju od Saleta Dragaša i basiste Briana.

P.S.

A kome na koncertu bilo loše, jeb'o ga Proeski Toše!

P.P.S.

Posebna zahvala "gripoznoj" Tamari iz Tvornice na susretljivosti, a kojoj uredništvo poklanja paket MaxFlu i Aspirin C proizvoda.


Tekst: Miroslav Sušnik a.k.a. Condor Of Masturbating Metal

Foto: Mirsad Mujkanović a.k.a. Hadžo The Fucker