DELINQUENT HABITS

 

DELINQUENT HABITS, 4.6.2007. Zagreb, KSET

Došli su tiho... i ušuljali su nam se u srca! Haha, paradoksalno ali zapravo istinito. Za Delinquent Habits je malo tko čuo još od 2000. kad se na radiju mogla čuti njihova stvar Return of the Tres. Bili su bitni pred desetak godina, a danas nemaju čak ni (englesku) Wikipedia stranicu. U Zagrebu su bili vrlo malo reklamirani: ako niste naletjeli na plakat - sori. Rezultat takvog pristupa bio je tek 2/3 ispunjen KSET po cijeni od sitnih 35/45 kn. Da su KSETovci malo zavrtili marketinške kotače i da su se stvari ove grupe mogle čuti na radio stanicama, siguran sam da bi napunili Tvornicu s duplom cijenom karte!

U polupraznom klubu nalijećem na frenda veterana pa za vrijeme nastupa predgrupe Sinestet Crew razglabamo tko je gledao koji bend koje godine u kojem gradu. Sinestet djeluju simpatično i zvuči kao da imaju fora tekstove. Malo je tu i dalmatinske spike pa me podsjećaju na TBF. No tradicionalna boljka hip hopa je da, ako nisi doma preslušao CD i pročitao tekstove, na koncertu ih nećeš razumjeti.

U pripremi za glavnu grupu osoblje kluba na jedan sanduk stavlja stotinjak plastičnih čašica i onda ih puni iz dvije flaše tequile. Kad je ponestalo tequile, u ostatak su sipali pivo (beer shots!). Mislim si - ili će grupa ovo podijeliti s publikom ili će završiti u alkoholnoj komi.

Delinquent Habits se penju na stage. Glavni (mislim jedini originalan član) je jedan veliki tip u tamnoj košulji kratkih rukava i širokim štofastim hlačama koje mu dosežu do pedalj iznad gležnja. Ćelav je i posvuda mu proviruju tetovaže (šema: Oz). Uz njega je još jedan mlađi MC hispano-azijske provenijencije, DJ i tetovirana hispano-goth sisulja koja se mazno kreće i pjeva bek vokale. Kreću pozdravi i prve čašice tequile se dijele prvim redovima. I onda druga stvar je mislim Tres Delinquentes... Pakao! Skakanje! Imao sam još pola pive u ruci jer sam netom strusio dvije tequile. Sve mi se prolijeva po leđima cure ispred sebe. Nije joj milo. Jebiga mala, odi si u Lisinski! Jea! Rastur! A majstori piju samo Janu i zapalili su jedan joint, ali to je bilo fore radi.

Na njima se vidi da su autentični. Sviraju za upad od $5 na dalekom Balkanu, umjesto da namještaju poze po nekim MTV awardsima. A španjolski tekstovi i meksički loopovi im daju dimenziju koju klasična gangsta ekipa nema. Odlično nabrijavaju atmosferu i ne podilaze publici. Stvari su kratke, a kad nabriju neki "hit", u publici nastaje ludilo. Ja skačem i derem se koliko mi pluća daju. Ne sjećam se kad sam zadnji put tako urlao na nekom koncertu! U drugom dijelu koncerta su malo pali, ali za kraj su sačuvali snagu. Sad se ljudi penju na stage i stageaju (redara nije bilo), što se baš i ne vidi često na hip hop koncertima. Burno su pozdravljeni, vraćaju se više puta. Dio ekipe skandira "Dinamo Zagreb"... Šou samo takav! Jedino kako je moglo biti bolje bilo bi da su umjesto DJ-a imali živi bend... recimo Calexico. Uh, naježim se od same pomisli!

OZREN HARLOVIĆ