DAT Politics
 

DAT Politics
Kset, 28.9.2004

Još jedan u nizu Ksetovih nikad-čuo bendova odsvirao bi svoje bez mog prisustva da mi ih jedan frend nije žestoko nareklamirao. Onda sam malo pažljivije pročitao i Ksetovu najavu i vidio da su dobili dobre recenzije NME-a i The Wirea i da objavljuju za label Chicks On Speed, pa reko - bacit ću pogled.

Kset je polupun nepoznatih ljudi, 30-godišnjaka koji su već prošli sve glazbene žanrove i traže dašak svježine u ovakvoj neortodoksnoj crtić-electronica glazbi. Svira nepoznata muzika. U 22 i nešto na stejdž se penje troje simpatičnih Francuza.

Stol su prekrili elektronskim uređajima: tu su tri laptopa i dva mala sintića od dvije oktave. Na jednoj od sprava se svira (ili bolje rečeno proizvodi zvuk) tako što se stišće neka pulsirajuća pločica koja liči na pozitronski regenerator iz Star Treka šezdesetih. Ima i nešto što liči na digitron iz osamdesetih, pa mini elektronski bubnjevi, miksete, sto čuda!

Počinju s muzikom koja je. . . . . . loša. Kakofonija pištećih, zujećih i cvrčećih zvukova, što odsviranih a što odpjevanih, jedva uobličenih u pjesmu. Na trenutke baš trpim. Svaka čast na originalnosti i tako to, ali skinite mi se. Kao što Mažuranića možemo cijeniti bez da ga čitamo a Zappu bez da ga slušamo, tako i ja odlučujem dati DAT Politicsu još 5-10 minuta a onda idem. Na sreću, treća stvar je već bila vrlo dobra i od tada nadalje se koncert bitno poboljšava. Najbolje pjesme su im one koje nosi čvrst kvazi-techno ritam preko kojega se oni zezaju sa zvukićima, ali ne previše. Na takvim pjesmama u publici se pleše i viče ko na partyu.

Za to vrijeme DAT-ovci su udubljeni u svoje laptope. Vidi se da na njima actually sviraju (za razliku od Kraftwerka). Povremeno dohvate mikrofon ili naprave par koraka po stejdžu, ali nema neke akcije. Iza njih se projicira nešto što liči na Teletubbiese na lošem tripu (ovo je možda pleonazam).

Već nakon sat vremena su gotovi, uključujući i bis! Očekivali smo dužu svirku od benda koji je objavio čak pet albuma. A mogli su i koju obradu nabaciti, sigurno bi bila urnebesna. Pa, bar ću pola sata ranije u krevet. Dakle, neki djelovi su bili odlični a neki teško probavljivi, a sve zajedno je kratko trajalo. Da sam (kao običan smrtnik, ha-ha-ha!) morao platiti puni upad i još ići pješke u Kset, nakon koncerta DAT Politics bih se osjećao malo blesavo..

OZREN HARLOVIĆ