BRMC
 


BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB
23.6.2004. Zagreb, Močvara

Veliki Ožujsko rock spektakl za sad bilježi rezultat 0/2. Lenny Kravitz nije svirao zbog problema s glasom, a Metallica navodno zbog nedovoljno prodanih karata. Kakvo čudo, pa karta je bila samo nekih 330 kn. Što nisu stavili 550 kn? Ili recimo 1.200 kn? Za Metallicu mi je ipak krivo (najavu pročitajte ovdje ), a Lenny je, iako ima par odličnih pjesama, u cjelini toliko antipatičan da mi je sasvim svejedno hoće li pjevati ili krepati od upale grla. Mnogi su komentirali da bi se isplatilo otići na njegov koncert samo zato da se vidi predgrupa, Black Rebel Motorcycle Club. I moram spomenuti (za malo vjerojatan slučaj da čitaju ovaj tekst) i da mi je krivo zbog toga što su organizatori popušili. Bolje imati velike i skupe koncerte nego ne imati ništa, kao što je bilo donedavno. Želim vam (i svima nama) više sreće i niže cijene sljedeći put.

I tako sjedim ja doma u srijedu u 23.15 i pišem recenziju Pixiesa kad eto ti poruke od Tamare (e da si bar i mene sms-ao, nekoliko pičkica od frendova i poznanika ne bi mi javilo, a ja bio tu večer u Zagrebu i pred Domom sportova!, op. ur., još jedna opaska, sori Ozrene, neke slične pičkice nabavljale su mi i kartu za PIXIES pa ih ipak nisam uspio vidjeti) da BRMC sviraju za pol sata u Močvari, besplatno! Jel to neki hoax? Fora u smislu 'C_heap natural V!agra pen;s enlargmment'? Zovem Močvaru. Fakat, istina je. Umjesto da ode spavat, bend je ponudio Zagrebu besplatnu svirku. A koji prostor to može bolje i spontanije organizirati od Močvare? Svaka čast svima zaslužnima za koncert!

Dramatičnom igrom sudbine te sam noći bio i bez auta i bez bicikla. A noćnim tramvajima mi do Močvare treba bar sat vremena. Šta da se radi? Pa, taj dan mi je kapnula neka para na kladionici (igrao sam Danska - Švedska X, Nizozemska - Latvija 1, Njemačka - Češka 2 (koeficijent 3.50!) i Italija - Bugarska 2< gola). Reko kaj-kurac, to je lova od kocke, služi da se troši bezveze. Zvat ću taksi! Valjda sam prvi čovjek u povijesti Močvare koji je tamo došao taksijem.

Vijesti o ovom neplaniranom i nenajavljenom koncertu su se ipak stigle proširiti i klub je bio fino popunjen. Uskoro izlaze njih trojica na stage. Bubnjar je gol do pasa, ima crne cvike i jebe mu se živo. Gitarist ima sljepljenu kovrčavu kosicu koja mu sakriva lice, liči na klošara. Basist (povremeno druga gitara) je markantan, visok i zgodan. Nije da se puno kužim u njihovu muziku, znam samo dvije stvari. Jednostavno sviraju, naročito bubnjar. Mislim da bih mogao nakon dvije probe svirati bubnjeve (a nije da ih znam svirati) u BRMC. Njihov zvuk je jedna zujeća rock-masa u kojoj je jasno definiran samo udarac doboša; ostalo se gubi. Sviđaju mi se. Podsjećaju me na Jesus and Mary Chain. Tamara spominje Stoogese.

Nastaju tehnički problemi i bend se ispričava i mora prekinuti koncert. Potpuno su nerazgovijetni, nitko ne zna šta su rekli. Ali ljudi se ne bune, ipak je ovo besplatni koncert. Vraćaju se za 15 minuta u akustičnoj varijanti koju su postupno pojačavali. Dio publike se nije vratio, na sreću nas ostalih, jer se velika vrućina uspjela malo smanjiti. Jedna pjesma samo vokal s gitarom. U drugoj dvije akustične gitare. U trećoj dolazi i bubnjar. Dobri su.

Onda basist pita jel bi mi još jednu stvar i svi naravno viču da da. On kaže da se 'toga i bojao' i sviraju zadnju stvar. Da bar znam kako se zove! Traje i traje i traje. Stalno je ista, monotona kao mantra. Pomalo je pojačavaju. Bubnjar prvo lupa u def. Poslije dodaje bas pedalu. Poslije dodaje i doboš. Poslije počinje lupati s defom po crashevima. Odlična pjesma. Žmirim i prepuštam se. Nakon nekog vremena otvaram oči i vidim gitariste nagnute, skvrčene preko instrumenata, znoj im kapa s brade. Sviraju. Basist daje gitaru nekom tehničaru koji nastavlja svirati akorde, a on sam uzima def. Udara ritam zatvorenih očiju i silazi u publiku. Fenomenalno! Svi plešu s njim, pjesma završava. Svi smo oduševljeni.

Poslije su šetali po klubu i razgovarali s ekipom. Imaju novog fana. Ja sam fan BRMC! Idem odmah nabaviti albume. Zagreb još dugo neće vidjeti koncert s ovakvim omjerom cijene i kvalitete.

OZREN HARLOVIĆ