BODAN ARSOVSKI
& EZGIJA ORCHESTRA

21.7. 2001. Mali Lošinj, ljetna terasa Doma Kulture

 

Bodan Arsovski, legendarni basist grupe Leb i Sol, nastupio je 21.07. u subotu na ljetnoj terasi doma kulture u Malom Lošinju. Turneja je pokrivala promociju novog albuma B. Arsovskog- BROKEN BEATS.

Koncert je započeo sa nekoliko stvari sa prvog studijskog albuma- ENDLESS VIEW. Sve "kockice" odmah su stale na svoje mjesto sa prvim taktovima egzotičnih zvukova koje su muzičari udisali iizdisali kako su iscjepkani makedonski rifovi ukomponirani u jazz Chic Corea-e i progresivni ethno-jazz Tuatare, razbijali svaku molekulu etera i uvodili nas u magičan prostor nekog prošlog vremena. Suludo dobro. Složeno. Neočekivano. Savršeno jasno. Ovaj slatki glazbeni kolač pokušao je isjeckati (ali neuspješno) sam autor nepotrebnim digresijama o nazivima skladbi. Zaista Bodane - ne treba! Viči, skači, luduj na svom basu- ne, samo luduj na basu! Savršeno je. Pokazao si sve one duhove zarobljene u ustajalom ljetnom zraku samog predgrađa, bjegove u planine, plesove oko vatre uz mahniti oro, zavrtivši našu maštu kao derviša, bacio si nas u ledenu vodu Ohrida, ugradio u zidine bazilika, zavio u mirise, zlato i tamjan, dao nam život sirov poput euforičnog povika plesača u kolu.

Koncert je nastavljen nizom skladbi sa novog albuma- BROKEN BEATS. Naslovna skladba doslovno je razbila bilo koju malograđansku predodžbu o tome što glazba jest. Kombinirani su odlični zvukovi Kurzweilla - vrlo retro! - sa umiljatim zvukom flaute koja je nepravedno stavljena u drugi plan (nadam se samo zbog nepažnje ton majstora). Svaka čast Bugi!!! Čovjek koji nas je sve fascinirao, a bogme izvukao i najglasniji aplauz bio je (nadam se da mi neće zamjeriti na kvalifikaciji) mahniti Sabit Tahiri koji je pokazao da je korištenje instrumenta pravi obred. Njegov odnos sa instrumentom rezultirao je euforijom publike kada je izveo jednu solo vratolomiju sinkopa. Yesssssssss!!! Def & african tar can really kick some ass!!!

Dzijan Emin odličan je kako klavijaturist- tako i vokalist, a teško je naći čovjeka koji sa takvom lakoćom i žarom radi takve stvari na sintu.

Sve u svemu, odsvirane su sve stvari sa novog albuma, i veći dio onih sa prvog - tako da, ako znate računati, koncert je dostigao onu danas magičnu brojku od 120 minuta, i onda su nas isprašili van kako I pristoji.


Vječno vaš Atanas Antunovski
(Onan Makedonski)

BODAN ARSOVSKI & EZGIJA ORCHESTRA SU:
Bodan Arsovski: el. Bass, voice
Goran Bugarinovski- Bugi: flute, voice
Sabit Tahiri: def, african tar, voice
Dzijan Emin: keyboards, voice
Goce Stefkovski: drums
Djole Grujoski: el. guitar