ARCHIE BRONSON OUTFIT + CASUAL ELVIS
 

ARCHIE BRONSON OUTFIT + CASUAL ELVIS
14.9.2004., Kset, Zagreb

Ah, taj Kset. Zbilja mi je falio ovo ljeto. Koje bizarno ljeto. Umjesto da preslušavam ljetne šlager-dragulje Beach Boysa, Gorky's Zygotic Mynci ili Teenage Fanclub, ja sam većinu ljeta (sasvim neobjašnjivo) proveo uz Sonic Youth, The Streets, Modest Mouse, Lambchop, nadolazeći Marshmallow album (koji je također ispao poprilično ne-ljetno), skripte iz Kulturne Antropologije i Socioloških Teorija, te kišu. Na nešto što je koliko-toliko sličilo na morski odmor otišao sam tek krajem osmog, a Seasplash Reggae Festival krajem sedmog je ispao puno premalo odmor i puno premalo reggae (ili barem puno premalo old-school roots-reggae. A kad sam konzervativac).

No, zato je tu Kset da čovjeku vrati osmjeh na lice. U listopadu će u najkultnijem hrvatskom turističkom proizvodu (uz Bol na Braču, paški sir i Antu Gotovinu) tako nastupiti Felix Kubin (2.10.), Rashanim (5.10.), Kid 606 (9.10.), ksetov kućni bend Ken Vandermark Trio (12.10.), Salvatore, a možda i pjevačev balkan-fusion-elektro-post rock projekt Centre Of The Universe (19.10.), te krasan, bezvremeni bolje-od-bitlsa-ovski pop Penelope Houston i The Moore Brothers (22.10.), a u studenom nas čekaju Julee Cruise, Acid Mothers Temple (jeeeeeeeeeeeeeeeeeeesssss!), Cul De Sac i The Czars (samo između ostalih, naravno).

Archie Bronson Outfit je još jedan Kej-Setov pun pogodak, još jedan bend na početku špice karijere - prvi je to bend koji je objavio album za Domino nakon hypea zvanog Franz Ferdinand (no to je hype o kojem ću vam moći imati što za reći tek za par dana, kad konačno preslušam album. A jebiga, rekao sam vam, bizarno ljeto). No, na koncert sam došao i zbog predgrupe, novog zagrebačkog indie-rock benda Casual Elvis .

Indie rock, ili barem indie-rock kako ga shvaćaju momci iz Casual Elvis, u Hrvatskoj nikad nije naišao na plodno tlo (prava pjesnička slika ala Zlatko Gall). Zadnjih je desetak hrvatskih alter-rock-godina mnogostruko više bendova inspiraciju uzimalo (ponekad i predoslovno) od math-rocka i/ili post-rocka, nego od, primjerice, Pixies ili Pavement. U biti, mogao bih nabrojati samo par imena koja bih uopće mogao staviti u kontekst spomenutih američkih indie institucija. Jedno od tih par imena je i Jennifer's Band , najbolji nepoznati hrvatski bend kraja milenija, a iz kojeg Casual Elvis vuče korijene (nipošto doslovno). E, pa Casual Elvis su nedavno snimili jedan od boljih hrvatskih albuma uopće (što se mene tiče, a ja znam znanje - danas sam pun ovih idiotskih izraza). Njihova formula pop melodije + Malkmusovske baladice + Pixies energija + Jennifer's Band zajebancija + Jonathan Richman stav funkcionira sjajno i bilo bi glupo da nitko nikad ne čuje za njih.

Njihov nastup me, pak, podsjetio na najbizarnije trenutke Marshmallowsa, one kad publika izgubi feeling da je na nečem što bi po formi trebalo nalikovati na koncert jednog benda. Pjevaču i gitaristi je, naime, dvaput pukla ista žica, pa su se po treći put popeli na stejdž tek nakon dvadesetak minuta stanke, zbog čega je konačna bilanca glasila 5 pjesama u skoro sat vremena. Da sviraju post-rock, možda bi ta računica i štimala, no ovako nikako. No, to što su odsvirali bilo je sjajno i nadam se da na slijedećem koncertu neće imati problema s nebitnim stvarima kakve su žice na gitari.

A onda su se na stejdž popeli ti ljuti južnjaci (pjevač ima i bradu) koji su se nekim čudom rodili u Londonu i rasturili Kej-Set svojom hard-core verzijom Willa Oldhama. Legalna kovanica iz Ksetovog programa je, inače, blues-folk-garagepunk, no moji prijedlozi su i altcountry-rock-core, bluespunk-alt-rock, folk-?-!-garage i palace-core. No, ja sam neuračunljiv - slušam dvije pjesme Archie Bronson Outfita s Ksetove promo kompilacije za rujan & listopad (samo 5 kuna na blagajni, za vašu informaciju) i upravo se prisjećam prljavog zvuka, znojnog nastupa, svih tih moćnih stvari i nevjerojatnog bisa. Mate, daj cede.

Eto, i o predgrupi i o zvijezdama večeri bi se u budućnosti trebalo još itekako čuti, pa vas zasad lijepo pozdravljam i čestitam na svim položenim ispitima, a slijedeći put ću opet biti opak i možda pljuvati po sjajnim, novim hrvatskim bendovima za čiji su se diskografski potpis mjesecima borili svi značajniji hrvatski izdavači. Imajte ukusa i odite u Kset.

mhabijanec@hotmail.com