APOCALYPTICA
 

APOCALYPTICA, 4.6.2006. Zagreb, Lisinski


Sezona je koncerata. Svi zbrajamo kune i slobodne dane i biramo što ćemo pogledat. Zvala me long-time-no-see prijateljica "biš išao na Apocalypticu". Ona dolazi u Zagreb zbog koncerta. Pa, zašto ne. Doduše, nisam ih baš slušao. Sviraju u Lisinskom, karte su skupe. Bit će mjesta, bit će sigurno i akreditacija. No, akreditacija nije odobrena i ja sam pomalo mrzovoljno krenuo kupit kartu. No, dva dana prije koncerta karata više nije bilo! Šta je sad to?! Pa sviraju Misfitsi, Motorhead, Deftones, Depeche Mode + Placebo u Ljubljani, Morrisey, Franz Ferdinand, Pixies, Sisters of Mercy... Kako je Apocalyptica rasprodala Lisinski? Karte 180, 200, 220 kn! Otkud ljudima pare? Morao sam se bacit u potragu preko oglasa i jedva sam našao kartu.

Lisinski prepun. Nema baš poznatih. Ima nešto klinaca, onih koji navečer piju u Ribnjaku. Metal scena nam je živa! Zvoni za početak predstave a vrata od dvorane su zatvorena, pa se ljudi natrpavaju i blokiraju stepenice. Jel to je neka nova fora? U dvorani četiri drvena "prijestolja" i ikonografija lubanja. Iščekujemo trudnu čelisticu Anu Rucner u funkciji predgrupe i računamo koliko bi mogla trajati. Ana vam je gudački Maksim Mrvica. Ima neke nabrijane, u biti smiješne matrice, i preko njih svira čelo. Sve to nema baš smisla ali nije trajalo predugo i pošteno je odrađeno, pa ajde, neka joj. Onda slijedi pauza u kojoj puštaju dobru muziku (to je velika rijetkost, prije ili poslije koncerta čuti kvalitetnu muziku): Toma Waitsa, Trickya, Massive Attack. Evo napokon Apocalyptice. Vrištanje u dvorani. Do ovog trena sam zbrajao negativne bodove: namučio se oko karte i skupo je platio, stajao zaglavljen na stepeništu Lisinskog, slušao Anu Rucner...

Apocalyptica se mora žestoko potruditi da okrene omjer. I uspjeva im! Kako su dobri! Imaju dakle 4 violončela i bubnjeve. A s violončelom na pojačalu se mogu lako svirat dionice i gitare i bas gitare. Dakle imamo gitare, bubnjeve isto, a tu je i publika da pjeva. Imamo sve. Počinju sa svojom stvari Path. Nose violončela okolo. Moshaju. Sviraju u hodu. Grče se. Super su. Dvorana luduje. Mali nabijeni lik (tu je i dugokosi plavušan, dugokosi mršavko i jedan rezervirani, koji se drži više kao da je iz Depeche Modea) poziva publiku da skače i publika se slijeva pred stejdž. Nekoliko hostesa Lisinskog nema šanse zaustaviti stotine metalaca! Neki stoje na sjedalima (onima po 10.000 kn, za koje je Bandić uzeo proviziju), neki sjede na ramenima prijatelja, neki pale upaljače. To još u Lisinskom nismo vidjeli!

Apocalyptica osim svojih stvari svira Refuse/Resist od Sepulture, nešto od Rammsteina, i, naravno, Metallicu. Nothing Else Matters, Seek And Destroy, Creeping Death, Fight Fire With Fire, Enter Sandman. Kaos! Pred kraj mi je došlo da se probijem u prve redove, urlam i pokazujem rogove Fincima golima do pasa. Sviraju nekoliko biseva. Zadnja stvar im je In the Hall of the Mountain King, od Griega. Ta mi je čak u običnoj izvedbi bolja. Ali ukupno sjajan koncert!

OZREN HARLOVIĆ