IVAN ORLEANSKI report

 

(kolumna no. 15, 15.01.2009.)

NIVES CELZIJUS SA KIKLOPOM?

Krajem prošle godine hrvatski je medijski prostor zauzimao sukob oko 'Kiklopa', u kojem su glavnu ulogu odigrali novokomponirana spisateljica Nives Drpić a.ka. Celzijus i upravni odbor manifestacije znane kao "Sa(n)jam knjige". Nakon tjedana neizvjesnosti što će se dogoditi s književnom nagradom Kiklop u kategoriji hita godine, koja je po rezultatima prodaje trebala pripasti Nives Celzijus za njezinu autobiografiju "Gola istina", upravni je odbor ove sezone jednostavno odlučio otkazati nagradu u toj kategoriji.

Osobno nisam pročitao knjigu sporne autorice te ju vjerojatno zbog stranica i stranica kvalitetnije literature i zbog ispitne trke - neću ni pročitati. Svi su se toliko uzjogunili oko, na prvi pogled, obične nagrade. Čak su naši poznatiji spisatelji potpisivali kojekakve peticije da se spriječi davanje nagrade. No Nives Celzijus zaista ne treba diskriminirati zato što se udala za Dinamova nogometaša ili što ju je 'spoznalo' (u biblijskom smislu) pola Hrvatske nogometne lige. To samo progovara hrvatski jal. Njezin intelektualni kapacitet je upitan te samim tim diskutabilan, ali ni o tome nije ovdje riječ. Također je tragično što autobiografije umjetnih zvijezda imaju veću popularnost od kvalitetnijih uradaka boljih pisaca, ali što je - tu je...

Zaista nisam ljubitelj djela, a bome ni lika spomenute Nives Celzijus, ali moram priznati da sam ovaj put na njezinoj strani. Treba biti pošten i reći neke stvari. Je li dotična knjiga prošla nominaciju? Jest. Je li po unaprijed dogovorenim kriterijima organizatora prva u toj kategoriji? Jest. Je li organizator uskraćivanjem nagrade sebi skočio u usta i pojeo govno? Jest. Neću ulaziti u kvalitetu knjige jer ovo je kategorija čiji je jedini kriterij kvantiteta. Za kvalitetu postoje druge kategorije no ovo je nagrada za hit godine koji ovisi isključivo o količini prodanih primjeraka.

Piše li dobro, apsolutno je nevažno. Nagrada se dodjeljuje na osnovi neovisnog istraživanja o broju prodanih knjiga. Zahvaljujući prodaji svoje knjige u 40 000, ona po inerciji dobiva Kiklopa za hit godine. Taman da nema nikakvu umjetničku vrijednost. Ovdje je problem u odstupanju od propozicija od onih koji su propozicije pisali i ništa drugo. "Sa(n)jam knjige" je zaribao. I to pošteno.

Ako je njezina knjiga najprodavaniji ukoričeni uradak u Hrvata i ako je to samo i jedni uvjet za dobivanje Kiklopa za hit godine, tada ga je Nives trebala dobiti, ma što mi (ili članovi žirija) mislili o njezinom životu i spisateljskom umijeću.

Ne mislim da je "Gola istina" posebno vrijedna čitanja, no gadi mi pokušaj izmjene pravila dodjele samo kako nagradu ne bi dobio netko tko nije po ukusu organizatora. Bezveze. Još je Voltaire rekao: "Ne slažem se sa tvojim mišljenjem, ali ću do kraja života braniti tvoje pravo da ga kažeš". Mišljenja sam da bi bilo pošteno da Nives Celzijus dobije nagradu. Ili će organizatori odsad svake godine mijenjati pravila kako bi nagrada otišla u "prave" ruke?

UMJETNIČKI DOJAM POLITIČARA (kolumna no. 14, 07.01.2009.)

CONTRA CROATAM - Novo vrijeme (kolumna no. 13, 27.02.2008.)

Hercegovino, Hrvatska te ne želi (kolumna no. 12, 29.11.2007.)

FRAMAŠI, GLEDA VAS BIG BROTHER (kolumna no. 11, 10.11.2007.)

HERCEGOVAČKI METALCI (kolumna no. 10, 08.09.2007.)

Oče domovine (kolumna no. 9, 29.07.2007.)

MILANOVIĆ (kolumna no. 8, 26.06.2007.)

Sponzoruše (kolumna no. 7, 17.06.2007.)

Hanka Paldum snimila pornić! (kolumna no. 6, 20.05.2007.)

Smrt kapitalizmu (kolumna no. 5, 25.04.2007.)

Ne voliš nogomet? (kolumna no. 4, 23.03.2007.)

Mama, hoću i ja! (kolumna no. 3, 08.03.2007.)

Princeza & ja (kolumna no. 2, 11.02.2007.)

Jezikova juha (kolumna no. 1, 31.01.2007.