IVAN ORLEANSKI report

 

(kolumna no. 14, 07.01.2009.)

UMJETNIČKI DOJAM POLITIČARA

Iako mišljah da takvo što nije nužno, rekoše mi kako bi bio red sastaviti nekakav uvod. Običan sam 22-godišnji student koji otvori Word tek onda kad ne može držati jezik za zubima. Ljubušak po onoj psihosomatskoj, a Hercegovac po onoj domoljubnoj. Ivan Orleanski mi dođe poput alter-ega nastalog iz potrebe iako sam ga prije doživljavao kao tajnog agenta sa specifičnom i samo njemu svojstvenom misijom.

Za nas mlade sve je igra pa tako i ovo. Volim pisati. Pišem kad mi je to potrebno baš kao što astmatičar uzima lijek u trenucima unutarnje potrebe. Pisanje bi se moglo protumačiti kao neka vrsta kronične bolesti u kojoj se napadaji događaju povremeno i u nepravilnim razmacima te završavaju po internetskim bespućima.

Kao dijete gledao sam klizanje na ledu i nije mi bilo nešto zanimljivo osim vidjeti gaćice klizačica i fascinirano slušati dvoransku spikericu kako, kao na Eurosongu, strogim i smirenim glasom s dvoranskom jekom izgovara ocjene siks point tu ili siks point najn. Što se tiče favoriziranja gore spomenutog sporta, umjetničko klizanje mi je zanimljivo koliko i polufinale tanzanijskog prvenstva u sinkroniziranom plivanju, no dječja znatiželja je ipak činila svoje.
Svaki narod ima vlast koju zaslužuje: to je jedna zanimljiva i istinita izreka. Hrvati su, međutim, po tom pitanju zaista jako dobro prošli. Dobili smo samo šaku bestidnih lopova koji nas potkradaju i nakostriješe se kao pijetlovi ako se netko usudi upitati je li ta njihova krađa ono za što su tisuće poginule ili tu ima još štogod. Trenutno smo i u ovom nesretnom i za državu jako pogodnom predizbornom vremenu.

Svakih se nekoliko godina pojavi nekakva ekipa sastavljena od 90% takvih lopova da bi i neohlađenom mrtvacu ukrali prsten s ruke dok ovaj čeka red za mrtvačnicu i onda nam likovi iz basne pričaju bajke. Kako bi to mudro zaključile naše mudre babe: "Brte, sinko, znan ja da nam oni lažu, ali fino ih čut'!"

Daj nam glas i smanjit ćemo nezaposlenost. Naravno, naravno... Uložit ćemo i u kulturu i obrazovanje. Okej, ovaj put ćemo smanjit sa žderačinom janjetine i vina koje, uzgred rečeno, plaćaju vaši novčanici. Ma može i to: smanjit ćemo korupciju i nećemo na službe postavljati ljude samo zato što su iz naše stranke tako da oni mogu dati svom sinu jedincu auto od pedesetak tisuća maraka da ubije par tinejdžera ili čak - prosječnu obitelj, jer od njih nema nikakve koristi. Ili možda neku maloljetnicu koja se pješke vraća kući po noći jerbo šta to ona imat radit vanka noću - sigurno se bavi prostitucijom. Konačno stvar dođe do suca: "Čuješ bolan, mali mi je bija pod stresom. Studira FER i tako to, a ženska mu je udubila haubu. Đavlu... tko će sad platit oto?" Brate dragi, muka je to. Sad treba otići kod policajca i nagovorit ga da potpiše kako je ženska vjerojatno skočila pod auto jer i sam doktor veli kako je mala bila suicidalno raspoložena jer je slušala đavliji Iron Maiden, i na koncu svega, neka moja stranka kaže kako su sve to prljavi napadi na mene i moju ponosnu obitelj te podmetanja sa strane onih koji mrze sve što je hrvatsko i gdje su oni bili '91. kad smo mi stvarali ovu državu.

Nego... Da se vratim na klizanje s početka teksta: ako me sjećanje dobro služi - ocjenjivanje u klizanju je bilo dvostruko. Prve ocjene za umjetnički dojam, a druge za tehničku izvedbu. Ili obrnuto.

Teško je i pomisliti da tehnička izvedba naših političara može donijeti prolaz u kvalifikacije, a da o nekom ulasku u finale ili nekakvom pobjedom na izborima i ne govorimo. Jerbo nijedan sudac ne bi nasjeo na njihove šlampave piruete. Umjetnički dojam vrlih nam političara ne bih se usudio ni spomenuti.

CONTRA CROATAM - Novo vrijeme (kolumna no. 13, 27.02.2008.)

Hercegovino, Hrvatska te ne želi (kolumna no. 12, 29.11.2007.)

FRAMAŠI, GLEDA VAS BIG BROTHER (kolumna no. 11, 10.11.2007.)

HERCEGOVAČKI METALCI (kolumna no. 10, 08.09.2007.)

Oče domovine (kolumna no. 9, 29.07.2007.)

MILANOVIĆ (kolumna no. 8, 26.06.2007.)

Sponzoruše (kolumna no. 7, 17.06.2007.)

Hanka Paldum snimila pornić! (kolumna no. 6, 20.05.2007.)

Smrt kapitalizmu (kolumna no. 5, 25.04.2007.)

Ne voliš nogomet? (kolumna no. 4, 23.03.2007.)

Mama, hoću i ja! (kolumna no. 3, 08.03.2007.)

Princeza & ja (kolumna no. 2, 11.02.2007.)

Jezikova juha (kolumna no. 1, 31.01.2007.