IVAN ORLEANSKI report

 

(kolumna no. 12, 29.11.2007.)

Hercegovino, Hrvatska te ne želi

Evo gotova je još jedna izborna farsa u susjednoj Hrvatskoj. Hrvati iz Bosne i Hercegovine su opet prešli žedni preko vode. Čim je drug Zoki došao na vlast, na Poskoku sam nagovijestio scenarij predizborne i postizborne trke. Obistinio se. No, nećemo puno o Milanoviću. Nego malo općenito o zabludama, hercegovačkoj naivnosti i hrvatskim Danajcima.

Nisu me Izbori pretjerano zanimali, ali svi su oko mene bili u tom điru, pa sam eto i ja bio prisiljen promatrati još jedan politički cirkus. Sve se kao i uvijek svelo na dvije opcije: HDZ i SDP. Sinonim za korupciju u Hrvatskoj jest HDZ dok se SDP "diči" zastrašujućom količinom nesposobnog kadra. Pogledajmo malo predsjednika SDP-a - Zorana Milanovića. On do sada nije napravio apsolutno ništa. Zašto je Zoki postao predsjednik? To nitko ne zna... U biografiji će mu pisati: bio je predsjednik SDP-a. Kako je došao do te funkcije? Priča se svojom političkom inteligencijom. Ako ćemo tu inteligenciju mjeriti po netom završenim izborima, Milanović i nije toliko inteligentan. Krenuvši u antihercegovačku kampanju, gadno se zeznuo. Izgleda da je zaboravio kako solidan broj stanovništva u Republici Hrvatskoj čine potomci Hrvata iz Bosne i Hercegovine te da se oni (još uvijek) sjećaju svojih korijena. Dodavši još Hrvate s ovu stranu hercegovačke granice - eto uzroka SDP-ovog drugog mjesta. Toliko o njegovoj političkoj inteligenciji.
Nu ovo... SDP je u javnost lansirao svoju kampanju izjavama kako treba ukinuti pravo glasa dijaspori i Hrvatima u BiH te vjeronauk u školama. Što se tiče prava glasa: slažem se s njim, ali što se tiče vjeronauka, malo se zeznuo: Vjeronauk je izborni predmet, a ne obvezni. Možeš ga upisati, a i ne moraš. Imaš etiku. Obveza školskog vjeronauka stoji u ugovoru između RH i Vatikana, a da bi se ugovor izmijenio i ratificirao - potrebno je dvoje. Sumnjam da bi Vatikan pristao na takvo nešto. Vjeronauk u školama je stvar općeg dobra. Što ne škodi - ne smeta. Kad je u pitanju pravo glasa Hrvatima u B i H, Hercegovci s nepovjerenjem gledaju prema SDP-u, ali isti nisu upućeni na velika istraživanja među građanima Republike Hrvatske, gdje se većina opredijelila za to da treba ukinuti pravo glasa svim državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Dragi stanovnici Bosne i Hercegovine koji ste glasovali na RH izborima, vjerojatno bih i ja bio ljut da mi se netko tko neće dijeliti moju sudbinu u mojoj državi petlja u izbore. Vaše probleme ne može i neće rješavati Zagreb. Vi ne morate poštivati zakone Republike Hrvatske. Vi ne plaćate porez u Hrvatskoj. Ali to ne znači da ste vi drugorazredni Hrvati jer to ne možete biti, ali živite u drugoj zemlji u kojoj plaćate poreze i ostvarujete svoja prava kao što to Hrvati iz Republike Hrvatske čine i ostvaruju u svojoj državi. Da se agrikulturno izrazim: B i H Hrvati su školski primjer modernih kokošiju koje svaki put idu susjedovo dvorište jesti kukuruz dok im u njihovu dvorištu propada isti (ako ne i kvalitetniji) kukuruz.

Osobno slažem s onom parolom kako treba ukinuti pravo glasa Hrvatima iz B i H, ali isto tako treba zabraniti svakom glavonji iz Republike Hrvatske da sebi uzima za pravo ići u Sarajevo i u moje ime i ime svih Hrvata B i H nešto pregovarati.

Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu dijaspora. Dijasporom se smatraju državljani koji su bili prisiljeni ili potaknuti napustiti svoju domovinu te žive u inozemstvu (svojevrsne ekonomske, političke, akademske i ine izbjeglice). Hrvati su konstitutivan narod u B i Hercegovini. Kad malo bolje razmislimo, zbog emigracije iz B i Hercegovine u Hrvatsku, određeni postotak Hrvata iz RH je dijaspora Bosne i Hercegovine. Mi smo autohton narod. Ovdje smo starosjedioci više od tisuću godina. Vi imate pravo sebi uređivati vlastitu domovinu po svojem izboru, a Hercegovina jest u sklopu Bosne i Hercegovine, a ne Republike Hrvatske. Njihovi predstavnici su u parlamentu Bosne i Hercegovine, a ne u nekoj drugoj državi. Predstavnici Hrvata trebaju se boriti za boljitak istih u sklopu institucija Bosne i Hercegovine, a ne neke druge države, u ovom slučaju Republike Hrvatske.
Paradoks je da se BiH političari više bore za Hrvatsku nego li za svoju državu. Razumijem ja da svi oni imaju stanove, kuće i vilajete u susjednoj Hrvatskoj, ali brte: mi smo vas izabrali. Nama biste trebali odgovarati, a ne Ivi Sanaderu.
Dragi Hrvati iz Bosne i Hercegovine, više vam je stalo do Izbore u RH nego li do onih u vlastitoj državi. I onda se bunite zašto ste u ovakvoj banani. Opet ste izvisili. Ali ne brinite vi ništa: Opet će vas se Primorac, Sanader i ekipa sjetiti za četiri godine. Opet će vam HDZ za četiri godine obećavati brda i planine i opet će biti sve isto. Kad već sami ne možete i ne želite shvatiti kako vas vuku za nos, onda vas treba prisiliti da shvatite: ukinuti pravo glasa na Izborima u Republici Hrvatskoj.

Kako je vama bilo kad su vam muslimani odredili "predstavnika" Komšića? E, Hrvati iz RH se osjećaju isto onako kako ste se vi osjećali kad su vam drugi određivali sudbinu. Naravno. Sve legalno. Nisam tako pronicljiv poput Žuži Jelinek, ali sve mi se čini da su Hercegovci zaglibili k'o muhe u govnu.

Eto tako... Bez trunke cinizma, ugodan ostatak dana želim svim čitateljima.

FRAMAŠI, GLEDA VAS BIG BROTHER (kolumna no. 11, 10.11.2007.)

HERCEGOVAČKI METALCI (kolumna no. 10, 08.09.2007.)

Oče domovine (kolumna no. 9, 29.07.2007.)

MILANOVIĆ (kolumna no. 8, 26.06.2007.)

Sponzoruše (kolumna no. 7, 17.06.2007.)

Hanka Paldum snimila pornić! (kolumna no. 6, 20.05.2007.)

Smrt kapitalizmu (kolumna no. 5, 25.04.2007.)

Ne voliš nogomet? (kolumna no. 4, 23.03.2007.)

Mama, hoću i ja! (kolumna no. 3, 08.03.2007.)

Princeza & ja (kolumna no. 2, 11.02.2007.)

Jezikova juha (kolumna no. 1, 31.01.2007.