PITANJA I ODGOVORI: IRENA JUKIĆ - PRANJIĆ

Nakon prošlog razgovora, Irena je učinila nekoliko jako krupnih koraka u svom životu i svaki naš kontakt, uključujući i susret na koncertu, bio je drag i ugodan. "S obzirom da mi se život poprilično pojednostavnio, radila sam ga bez potrebe da u njima definiram svoje nerazumljive emocije, pa je ovo prvi put da "Protuotrov" nije šifrirana poruka posvećena ljubavnoj zabludi odnosno muškarcu za kojim patim.", kaže nam u uvodu na trećoj strani.. Ja ju neobično cijenim, i stvarno ne znam šta bi napisao za uvod, osim da sam ponosan što u ovoj zemlji ima(m) takvih okej ljudi. Žena, kako hoćete…Nabavite Protuotrov.
Naš prošli razgovor je završio pitanjem o narednom Protuotrovu i evo ga sad. Jedno dijete i nekoliko klimatskih promjena poslije, juče sam napokon primio broj 4.

Jel bilo jako teško?
Jes, bilo je teško a bilo je i super lijepo, sve zajedno u paketu.
Šta se dogodilo novo u tvom životu od našeg prošlog razgovora?
Rodila sam dvoje djece. Iz zdravstvenih razloga prestala piti i pušiti i živjet u kasnim noćnim satima. Čak se bavim i sportom. To je sve zajedno jedan sasvim drugačiji kontinent, čak i planet od onog na kojem smo razgovarali zadnji put.
Da se vratim stripu. Kakva je situacija sa Divljim okom? Nisam dugo ništa čuo, jel imate kakve zajedničke nastupe, nešto u planu…
Trenutno radimo zajedno jedan animirani film. Zadnje što smo napravili bila je suradnja s časopisom "Godine nove" , a sad uskoro treba izaći i jedan naš časopis.
Gačić je napravio Flit, Armaninijeva ima Komikaze, ti si izdala sabrane radove u zadnjih 2-3 godine. Jel ima kakvih novih članova ili nekih ideja?
Gačić je Flit radio i prije Divljeg oka, pa naravno nije prestajao s novim brojevima, svi mi i dalje radimo svoje poslove. Ivana je odstupila iz grupe, a pridružio nam se mlad i preplanuo Vlado Končar.
Kuhinja i suradnja sa Zografom i drugim autorima iz tzv.Regiona…
Zografov pristup životu vrlo je sočan pa me vrlo razveselilo otkrivanje njegovog kruga stvaratelja, a naročito mi se svidio cd s muzikom koji je išao sa zadnjim brojem koji sam primila. Naravno da mi je bilo drago što sam sudjelovala u tome, nadam se da ću jednog dana osobno vidjeti i njega i tu legendarnu kuhinju, možda razmijenimo kakav dobar recept. Donekle sam informirana i o ostalim stvarima preko Stripvesti, preko njih sam i uspostavila suradnju s naprimjer Nikolom iz Niša te sa Feminus Ludens Strpius. Inače surađivala sam i sa Stripburgerom i njihov me profesionalizam vrlo nadahnjuje, izdanja su im uvijek vrhunska.
Jesi našla neki strip ili autora koji ti je okej u tim druženjima?
Neda Dokić i Mina Zabnikar iz Feminus Ludens Stripusa. Inače slabo pamtim imena ali vidjela sam neke super autore u Stripburgeru. Uskoro se nadam da ću moći odlaziti na po tjedan dana od kuće pa se preporučam pozovite me na kolonije i slično.
Jesi li došla do točke gdje misliš da ti je strip "malo", jesi razmišljala o slikama ili nečem avangardnijem, možda video ili flash?
Meni jako nedostaje klasično slikarstvo, da se zamažem od glave do pete s uljanom bojom. Jako me privlači i drvo, a inače još radim i ilustracije. Što se tiče animacije, bila u Trakošćanu na školi medijske kulutre kod genijalnog Edija Lukmana i sad i s djecom u školi radim crtiće pod "slobodne aktivnosti".
Meni su mrak one tvoje kompjuterske "montaže". Keks je zakon. Dokle ćeš ići s tim?
Hvala na pohvalama, evo baš ih jedem te kekse, imam ih punu kuću. Ići ću do jaja, ha ha, baš bi mogla od kuhanih izvesti neki zaplet. To je mislim dosta dobro jer se sugerira transformaciju dosadne sadašnjice, a i fino se nadovezuje na one likovne teorije s početka 20. st. u kojima se naglasak stavlja na ideju tj. dosjetku, tipa one Picassove glave bika sastavljene od sica i governala. S druge strane likovno mi to nikad nije dokraja sjelo, mislim da još nisam do kraja dotjerala sve mogućnosti koje ta tehnika skeniranja realnih predmeta pruža.
Moja cura ima kopiran i uvećan jedan tvoj stari kadar. Koliko si generalno zadovoljna strip crtačicama i kako gledaš na okupljanja kojima je zajedničko "žensko pismo"?
Nemam ništa protiv njih ukoliko one nemaju ništa protiv mene. To kažem jer desilo mi se da me neke lezbijsko-feminističke struje odbiju jer sam u braku i jer imam djecu a to valjda nije in. Nisam generalno svjesna položaja ni značaja, sasvim mi je svejedno kod autora kojeg je spola ili uzrasta. Biti žena znači toliko toga da se stvarno teško mogu jako vezati za neko konkretno djelo i doživjeti katarzu samo zato jer u njemu prepoznajem žensku prirodu (mada, odličan je onaj Nede Dokić o Lastavici). Meni je do sada mi je uglavnom pomagalo to što sam žena u muškom poslu jer je ljudima to simpatično i svježe. Ja sam osobno tek u trudnoći i svem vezanom uz nju otkrila sam što znači biti žena i po čemu se bitno razlikuje od muškaraca. Prije toga sam živjela isto kao i svi moji prijatelji-muškarci, izlazila sam, sjedila za šankom, studirala i pušila cigarete, samo ne znam što je to u mojim starijim stripovima tako očigledno drugačije. Dobro ajde ima sad u tim postporodnim dosta toga, naprimjer jedan govori o zlom demonu PMS-a koji napada nedužne žene ("Žestoka i potresna menstruacija"). Istina je i da su tipovi žena i muškaraca u mojim stripovima izvan nekakvih stereotipova ali ne i u kontekstu književnosti ili filma. Zanimljive su mi reakcije muške publike na "Zubić-vile" od kojih im je jedna na trenutak privlačna zbog dekoltea i minice, dok ne primjete da ima dlakave noge pa se okolo nje strašno sablažnjavaju. Ja s njom više suosjećam jer mi je užasno naporna ta borba s dlakama koju za razliku od nje i dalje stoički podnosim (morala sam ovo napomenuti), ali nikad mi nije bila toliko odbojna kao evo prijateljima koji listaju pa zastanu pa kažu: uuuuuuuužas. U "čudesnom otkriću" htjela sam napraviti jedan lijepi muški akt, prikaz muškarca uspavanog nakon vođenja ljubavi i čini mi se da je i to dosta rijetka likovna tema a opet prizor koji je jako lijep. I to ne samo iz ženske pozicije. U Aniti-Boniti i "Ženki kiklopa" ima golih žena, ali nisu erotizirani i ženskom tijelu pristupaju na ženski način. Ti ženski likovi Onako više uživaju u udobnosti, konforu svog tijela, ne shvaćaju ga kao oružje, mada ima i žena kojima baš kao oružje služi. A ima i muškaraca. Šta ja znam. Imam i jedan strip koji je parodija na ženske časopise u kojime koji su zapravo zakamuflirani stripovi, kombinacije fotografija i krakih komentara tipa "naučite se pravilno fenirati", "jeste li skloni stresu" ili "Anica sa članovima obitelji u jesen 1956. kada još nije znala da će postati slavna balerina". Pa imam i te neke kuhinjske predmete daske za rezanje i rezance i špagete. Sad kad nabrajam vidim da imam dosta toga. A koji to kadar ona ima uvećan?

Šta slušaš ovih dana?
Zadnje što sam od cedeova kupila su Kubizmo i Nelly Furtado, Pepperse ofkors (čak ih i moji klinci vole), a najviše slušam u autu kazete Zagrebačkih mališana "Poleti pjesmo" i "Mi smo djeca vesela" sa raznim hitovima kao što su "Šubi dubi dubi sad me bole zubi" i sl.. Kako stalno gledamo i crtiće, otkrila sam i Tomicu Simovića, on je radio muziku za Baltazara i to isto vrlo rado onako usput slušam.
Ej, hvala na odgovorima. Nisam te u prošlom razgovoru to pitao, a baš mi je zakon: jel ima nešto što nisam pitao a htjela bi reć?
Htjela bih još reći vezano uz pitanje žena i ženskog pisma da sam okružena ženama i djecom koju muškarci premlaćuju, i mada to sad nema veze ni s ovim intervjuom, dajem veliku podršku svim inicijativama za pomoć tom problemu. Ne vjerujem da bih mogla napraviti dobar strip o tome jer ne podnosim ni knjige ni stripove ni filmove u kojima se ta tema tako banalizira i opravdava glupostima tipa "dobar je od čovjek ali eto uništio ga je PTSP", mislim da je korisnije da vas podsjetim da nazovete sve one telefonske brojeve kojima donirate dvije i više kuna za pomoć ženskoj kući.

tonisaric@inet.hr


 

2. intervju:
IRENA JUKIĆ-PRANJIĆ
strip crtačica

(i 2. puta razgovarao: Toni Šarić)