PITANJA I ODGOVORI: IRENA JUKIĆ - Ja se čudim, o maj gad

Prvi susret je bio na zadnjem Salonu stripa, bila je od početka do kraja i uživala kao i mi, čak mi se na prvu njeni radovi i nisu nešto svidjeli. I onda sam vidio onu zajebanciju s kartonima, a i upoznao se s njom. Nešto drukčije, odličan strip u kućnoj radinosti nazvan "Protuotrov", neobično "žensko pismo", i štatijaznam sve ne, ali ne mogu opisati ono što ona kao svoje poglede na svijet (detalje iz mikrosvijeta, recimo) daje na uvid drugima. Nekako mi je polako sve sjelo i shvatio sam da je to što ona radi izvrsno. U tužnoj priči o Hrvatskom Stripu, ona je kao najbolja mlada autorica sa Salona svakako jedan od likova koji će pomoći da dođe do hepienda, ali neću o tome. A to što ona radi je i strip-fanzin, dakle - kolegica.
Kad sam je zamolio da nacrta nešto za naslovnu stranu prošlog broja, bez puno priče je poslala izvrsnu zajebanciju, mislim, kako se do sada nitko nije sjetio tako doslovno. A zbog "nezgodnog" zemljopisnog položaja Bjelovara, poslužio sam se elektronskim pomagalima i poslao joj pitanja, odgovori slijede. Jedva čekam da vidim neke njene nove zajebancije, mali Lovro je dovoljan razlog za nova iznenađenja iz Bjelovara...

1. Prvo, ono najgore, a svi počinju tako: kako si? Šta ima u Bjelovaru?
Ne znam točno što ima u Bjelovaru, slabo izlazim. Ovih dana je bilo veselo u birtiji preko puta, pjevali su "Dijana ljubavi". Ja sam to dobro podnijela. Nadala sam se jednoj dobroj tuči no ništa takvog se nije desilo.

2. Moram te i ovo pitati, ti si jedina strip crtačica koju znam i još si majka. Kako se snalaziš, mislim, beba je ipak…
Do sada su me uvijek ispitivali kako to strip i žena, a ovo je sada nešto novo. Pa ne znam šta pametno da kažem. Djeca su super i mijenjaju situaciju samo na bolje. Mislim da je to utjecalo na mene vrlo dobro, da mi se puno toga posložilo u glavi na pravi način i da sve (pa i stvaralaštvo) ima puno više smisla nego ranije.
Lovro je jedina osoba kojoj se veselim kad me posere, za razliku od onih koji me ocjenjuju kao strip crtača. Evo sada dok ti ovo pišem on je u kolicima pored mene i zabavlja se gledajući ribice koje sam mu izradila od kartona i prišila da vise i okreću se. Ne mislim da sam sad paralizirana i onemogućena raditi sve što sam radila i prije. Pred par tjedana smo bili zajedno u Ljubljani na Breaku i bilo je o.k., on je spavao u autu…
Osim toga u Hrvatskoj već postoje mame koje crtaju stripove, Ljubica Haidler (kak se već zove) i Helena Klakočar. Znam i neke ilustratorice koje su u istoj situaciji.

3. Koliko koštaju najskuplje pelene u Bjelovaru, a koliko u Mađarskoj?
U Mađarskoj su kao i kod nas, a kod nas su najjeftinije u KTC-u. Pakovanje je oko sto dvadeset kuna i sadrži jedan vrlo interesantan strip koji govori o tome kako pravilno upotrijebiti pelenu.

4. Ne da mi se više o ovome, nastaviću sa "običnim" pitanjima o stripu. Kad si ti počela razmišljati o crtanju stripova, kad si shvatila da ti je strip super?
Kao i većina drugih, počela sam crtati stripove u ranom pubertetu, negdje otprilike u petom ili šestom razredu. Onda su bile strašno popularne one bojice koje unutar drveta sadrže cijeli spektar boja, pa kad okrećeš crtaš šareno. Sa tim sam nacrtala svoj prvi strip, bio je napravljen po modelu Toma i Jerrya.
Nešto ranijih crteža je sačuvano na tavanu i na većinu sam upisivala tekst u oblačiću. Sadržajno su motivirani sa onda omiljenim temama a to su partizani u kozaračkom kolu koje se razvija okolo logorske vatre, ili bombardiranje partizanki s pletenicama (to s pletenicama je posljedica one tragedije koja se desila Mileni Dravić kad je postala tifusarka u jednom od mojih omiljenih filmova, ne znam sad kak se zove).

5. Meni je odlično kako si ti izvela sve to. Nisi samo jednu tehniku upotrijebila, nekako multimedijalno mi sve to izgleda…Jel to bilo svjesno?
Svjesno sam počela koristiti neke nove metode tek nakon što sam bila pri kraju s Akademijom. Prije upisa na Akademiju sam crtala kao i svi drugi, vrlo uredan fotorealizam u olovci i vrlo uredna linija u tušu, sve sa ravnalima i mrežom u predradnji. Mislim da je prava šteta za medij koji ima tako velike mogućnosti verbalnog i vizualnog pripovijedanja ograničiti uniformnim industrijskim pristupom i ostaviti ga takvog.
Osim toga mislim da sam na Akademiji došla do toga da se prestajem bojati papira i da ne shvaćam crtanje kao nešto neoplatonistički uzvišeno ili neshvatljivo iracionalno blabla. Pokušavam istražiti kako to sve može izgledati u raznim materijalima i pristupima, pogotovo zato što se sve to danas može dobro reproducirati u tisku. Mislim da ti moji eksperimenti nikome ne štete ako ih se ne shvati jako ozbiljno. Osim toga takav me pristup stripu zabavlja, dok ono uobičajeno strip stvaralaštvo smatram dosadnim.

6. Jel imaš nekog omiljenog strip autora, čije stripove voliš čitati?
Nikada nisam pročitala sve stripove koji su bili bitni većini strip crtača, čak ni ono najosnovnije, naprimjer Kapetana Marka. Iako je moj prvi susret, u djetinjstvu, sa svijetom likovne umjetnosti bio preko stripa, najveći utjecaj iliti omiljeni autori su mi uglavnom sa polja slikarstva.
Trenutno od stripova najviše čitam ono na omotima juha, sredstava za čišćenje i sličnih kućanskih preparata. To smatram pravim ženskim stripom, i smatram da zaista izvrsno izgleda za razliku od onoga što vidim ovako po novinama.

7. Kako si zadovoljna svojim pedagoškim iskustvom, radila si u školi. Kako ti se čine novi klinci, kako reagiraju na strip?
Još uvijek radim u školi, samo sam sada na porodiljnom dopustu.
Dobro je to što kad nekom nešto trebaš objasniti imaš priliku sam dobro razmisliti o tome. Na taj način sam još jednom shvatila i strip i šire. Dobro je i vidjeti djecu u radu, može se puno toga naučiti o spontanosti i iskrenosti. A to se lako zaboravlja kad uđeš u neku svoju stilizaciju. Prošle godine sam u školi napravila istraživanje i eksperiment na temu "Razvijanje likovne osjetilnosti putem razumijevanja stripa" i to je zapravo bio pismeni dio mog diplomskog rada kojemu je mentor bila dr. Jadranka Damjanov. Riječ je o pokušaju stvaranja metode kojom bi se poučavao strip u osnovnoj školi, ali to je duga priča. Što se tiće novih klinaca, ne mogu puno toga reći. Ja radim na selu, a djeca kojoj predajem nisu toliko zatrovana novim i modernim stvarima pa ne vidim u njima utjecaj suvremenog. Ja ih učim stripu kao formi izražavanja, a ne kako da postanu omiljeni u društvu citiranjem Alana Forda. Mene strip kao kulturološki ili sociološki indikator baš ne zanima, nudim ga djeci kao formu u kojoj mogu biti individualci.

8. A dosadašnja strip iskustva: reakcije drugih, jesi zadovoljna do sada učinjenim. Recimo Zimonić i Mataković te hvale…
Svoje stripove smatram formom komunikacije, i jako sam jako sretna kad dobijem povratnu informaciju o toj komunikaciji, naročito ako je riječ o kvalitetnom čovjeku s druge strane "mreže". Nekada čak i pretjerujem sanjajući o nekakvoj specijalnoj sponi koju sam u svojoj bujnoj mašti ostvarila sa drugom osobom, ali se uvijek ispostavi da je realnost drugačija pa se te iluzije brzo rasprše. Imala sam do sada tu sreću da pozitivne kritike dobivam od ljudi koje smatram kompetentnima i čije mišljenje i rad cijenim. Negativne kritike uglavnom dobivam od onih koji stvari tumače na površan način ili se bar ja tako tješim.

9. Kakvi su ti planovi za nove "Protuotrove"?
Gotov je materijal za novi broj koji sam napravila u boji, jer mi je sponzor obećao da će to platiti. Trebao je izaći prije nego što sam se porodila, ali sam se porodila par tjedana ranije. Baš kad sam završavala "Zubić vile u raljama života" ulovili su me trudovi i sad će to još malo pričekati. Mislim da će to biti najbolji broj do sada i jedva čekam da to pošaljem svima s kojima se inače na temelju stripa družim. Zbog vlastite drskosti ili egoizma smatram da ne trebam čekati da mi netko drugi objavi stripove i time mi dozvoli da crtam i kaže da ja to smijem . Stoga eto, Protuotrov će izaći kad-tad, u međuvremenu sam dobila još neke ideje, biti će tu i nekih tekstova i rubrika koje prije nisu postojale, intervjui i fotke i štošta.

Toni

 

intervju:
IRENA JUKIĆ
strip crtačica

(razgovarao: Toni Šarić)