BARRAKUDA, Pula
 

RAZGOVOR UGODNI: BARRAKUDA, Pula

Kad mi je Nino donio njihove cedeje i rekao da mu nije bilo baš svejedno izaći poslije njih, bilo mi je drago. Napokon i u nas neki punk'n'roll ili kako već na tragu Dikobraza, Concrete Wormsa, Dwarvesa, 9 Pound Hammera ili kako već... da ne nabrajam, trebali bi već znati o čemu se radi. E, a oni su u istarskim punk krugovima prilično cijenjeni, red je i da ostatak zemlje čuje njihovu jednostavnu i zabavnu svirku, a za početak evo priča. Jedva čekam da se sretnemo negdje...

Gole, kako si ovih dana?
Pozdrav. Odlično, hvala na pitanju. Bend radi, probe su u điru, svirke su sve češće, spremamo se na još nekakvo snimanje (treći demo), preuredili smo prostoriju za probu u neku vrstu studija. Namjera nam je snimiti demo sa subliminalnim porukama... sotonističkim, naravno!

Svi već imate neke bandove kao prošlost, ajde ispričaj ukratko kako ste se&zašto našli vas trojica...
Jule (bubnjevi) je godinama bio kreativna snaga hardcore benda Anti-otpad. Pero (bas) i ja (gitara) smo neko vrijeme zajedno svirali u K15. Nakon raspada tih bendova, Jule je upao u Bolesno grinje - grind core bend u kojem svira i danas, a Pero i ja smo pokušavali isfurati nešto s drugim bubnjarom, starim prijateljem koji baš i nije imao vremena za redovite probe... Tu su i nastale prve stvari. Uglavnom, na jednoj probi gdje smo se našli Pero i ja, bez bubnjara, Jule je predložio da on odlupa bubnjeve 'u ime punk rocka!' Tako je ostalo do danas. Stvari su dobile brdo više energije i zvuk kakav imaju sad.

Imate 2 demo snimka, ja sam tek nedavno čuo za vas. Koliko ste zadovoljni razvojem situacije i reakcijom ljudi?
Bend postoji nešto više od godine dana i nastao je iz čiste želje za svirkom, kao neka vrsta terapije, ispušni ventil za nakupljenu energiju, bez ikakvih planova za snimanje, koncerte itd. No, stvari su sjele na svoje mjesto, uslijedili su koncerti i tako... jedno vuče drugo.
Zadovoljni smo bilo kakvom reakcijom jer, kao što sam rekao, željeli smo samo svirati, bez ikakvih planova i očekivanja... a doživjeli smo svašta, od iznenađujuće dobrog prijema do blijedog gledanja tipa 'koji je ovo kurac?!?'. Apsolutno sam zadovoljan ako ikome ova muzika i ono što radimo išta znači, a reakcije su uglavnom pozitivne (čak i u onim situacijama 'koji je ovo kurac?!?' tipa).

Zadnji domaći band koji me podsjetio na vas su bili Dikobrazi, rani. Kombinacija Dwarves i 9 Pound Hammer energije...Zar je to tako teško?
Ne znam. Možda ljude ne zanima previše glazba ovakvog tipa, pa niti ne idu u tom smjeru... Bez preseravanja, nama je to prirodno, nije teško, nije ni lako... tako je kako jest. Nije da se trudimo da nešto ispadne na određeni način, po receptu. To je jednostavno način na koji u bendu doživljavamo muziku. Napraviš stvar, predstaviš je bendu i bend je provuče kroz prste, tek tada ona dobiva svoj konačni oblik... E, ovo je bio ozbiljan odgovor!

Kakva je situacija u Istri, ima li neki band koji vam se sviđa? Koncerti su uglavnom u Pazinu i Puli?
Mislim da je u cijeloj Hrvatskoj ista situacija... underground scena živi na ramenima entuzijasta i individualaca. Koncerti za putne troškove, jedva pokriveni troškovi organizatora itd... Prostora za svirku ima malo, ali gdje ima volje, ima i načina, zar ne? U Puli je jedna dobra stvar koja se desila taj prokleti Rojc - bivša vojarna koja je ustupljena na korištenje neprofitnim organizacijama, otvorenim društvima itd., a u kojoj se u sklopu toga našlo mjesta i za bendove - i stvarno je dobar osjećaj kada ideš na probu, prolaziš hodnikom do prostorije i iza svakih vrata čuješ muziku. Klinci sviraju metal, punk, KUD Idijoti tamo imaju probe, Fakofbolan, brdo bendova za koje se zna i za koje će se tek čuti... Monte paradiso, udruga i festival održavaju se u okviru Rojca. Normalno je da će se iz takve situacije izroditi nešto. Nešto se kuha, u pokretu je, nisi ograničen ničime osim svojom voljom za svirku i kreativnošću...

Šta misliš o r'n'r revivalu, cijeloj priči oko povratka Korijenima, posebno kod nas?
Nemam pojma... na underground sceni to ne vidim kao revival. Punk i rock'n'roll su cijelo vrijeme prisutni, samo što prije nije bilo toliko buke oko svega, pa bandovi nisu dopirali do šireg kruga ljudi. Bendovi kao što su Dead Moon, Lazy Cowgirls, Zeke, Dwarvesi itd itd. sviraju već godinama. Ako govorimo o mainstream sceni, slabo pratim i osim Hivesa ne pada mi na pamet ni jedan bend koji nešto vrijedi i trenutno se vrti na MTV-u ili glazbenom tisku a ima korijene u garažnom punku/r'n'r-u. No MTV i slične pizdarije ionako nisu institucije koje se brinu o muzici, već o novcu i samo se radi o tome da su u jednom takvom bendu koji ima korijene u tom bazičnom r'n'r-u prepoznale nešto što je trenutačno tržišno isplativo. I onda dolazi do najezde bendova koji, kao fol, sviraju rock, punk... To je po mom mišljenju gomila sranja. To povlači sadašnju situaciju u kojoj ti je r'n'r serviran sa svih strana na način da ti ga je već pun kurac i time gubi oštricu. Jebeš r'n'r bend koji možeš gledati na MTV-u i  na naslovnici Rolling Stone magazina! To nije r'n'r bend. R'n'r bi trebao biti underground muzika, bučan i mučan, prljav, glasan i zajeban... Ne volim vuči granice, r'n'r ili punk - nazovi to kako hoćeš - po meni je više neki unutarnji nemir, snaga, način razmišljanja, nego vrsta muzike... Jerry Lee Lewis je bio gadniji punker od svih Bad religiona i NoFX-ova ovoga svijeta! ...i zato je, po mom mišljenju, cijela ova gomila sranja što se u zadnjih par godina naziva r'n'r revivalom samo dobro upakiran proizvod kojem će ubrzo isteći rok trajanja! Ako poslušaš malo širi spektar glazbe, stvari snimljene od 50ih prošlog stoljeća do danas (znači od popularizacije r'n'r-a), prepoznat ćeš brdo sličnosti u konstrukciji stvari, motivima, načinu izvođenja itd. itd. i pitanje je samo što će te privući. Možeš povlačiti paralele od sirovog bluesa 40-ih, 50-ih, preko ranog r'n'r-a do današnjeg hardcorea. Duke Ellington je rekao: Postoje dvije vrste glazbe: dobra glazba i ona druga'. To je to! Nema ništa između. Dobri bendovi su dobri, čak i kad su loši, kad im nije dan... Da ne serem dalje... Barrakuda je dobar bend!

Imaš li neke najave svirki, planove za nadolazeći period?
Sada mirujemo sa svirkama. Sprema se nešto za ljeto... Trebali bi nastupiti na Art&Music festivalu koji se ponovo pokreće ovog ljeta i na još nekim lokalnim svirkama te na kraju ljeta u Sloveniji na festivalu u Železnikima. Trenutno radimo na snimanju trećeg 6 packa čime bi završili taj dio (nazovi to trilogijom) rada benda... Onda ćemo vidjeti što ćemo dalje... Možda postanemo teroristi ili se bacimo u trgovinu drogom, čujem da u tome ima love...

TONI ŠARIĆ (5.2006.)