FILMOVI GODINE
(KINO & VIDEO REPERTOAR 2000.):

by Darko Ciglenečki

FIGHT CLUB David Fincher

KRAJ LJUBAVNE PRIČE Neil Jordan

SVE O MOJOJ MAJCI Pedro Almodovar

AMERICAN BEAUTY Sam Mendes

STRAIGHT STORY David Lynch

BEING JOHN MALKOVICH Spike Jonze

EYES WIDE SHUT Stanley Kubrick

EXISTENZ David Cronenberg

SLEEPY HOLLOW Tim Burton

X-MAN Bryan Singer

 

VOZI MIŠKOOOO !!!!

 

 

 

NAJBOLJI FILMOVI SVIH VREMENA:


by Darko Ciglenečki

van konkurencije:
NEBO NAD BERLINOM (WIM WENDERS)

BLADE RUNNER (RIDLEY SCOTT)

BLUE VELVET (DAVID LYNCH)

LIFE OF BRIAN (TERRY JONES)

ODISEJA 2001 (STANLEY KUBRICK)


ALIEN (RIDLEY SCOTT)


TRUE ROMANCE (TONY SCOTT)


APOCALYPSE NOW (F.F. COPPOLA)

MATADOR (PEDRO ALMODOVAR)

PULP FICTION (QUENTIN TARANTINO)


POŽUDA (LOUIS MALLE)

THELMA & LOUISE (RIDLEY SCOTT)


SHORT CUTS (ROBERT ALTMAN)


DARK STAR (JOHN CARPENTER)

CABARET (BOB FOSSE)


RAŠOMON, 7 SAMURAJA (AKIRA KUROSAWA)

7. PEČAT (INGMAR BERGMAN)

SEX LIES & VIDEOTAPES (STEVEN SODERGERGH)


PIANO (JANE CAMPION)

NAKED KISS (SAMUEL FULLER)

PSYCHO (ALFRED HITCHCOCK)


BALLAD OF CABLE HOGUE (SAM PECKINPACH)

GODFATHER (FRANCIS FORD COPPOLA)


CLOCWORK ORANGE (STANLEY KUBRICK)

EASY RIDER (DENIS HOPPER)


THE RIGHT STUFF (PHILIP KAUFMANN)


MEFISTO (ISTVAN SZABO)

CITIZEN KANE (ORSON WELLES)


STROTZEK (WERNER HERZOG)


IIIDEEEŠ !!!

 

 

 

POGLED U TANJUR
(SATELITSKI PROGRAMI NA ASTRI I EUTELSATU II)


Da ne bi netko mislio kako je ovo stručna analiza odmah napominjem da je to jedan subjektivni pogled čovjeka koji je odrastao na zapadnjačkoj kulturi (glazbi, filmovima, stripovima), te kome je glazba možda i najvažnija stvar u životu.
Ovdje ću govoriti o analognim programima koji nisu kodirani. Dakle pogled s tanjura, a ne s kabla.
Krenimo prema nebu najprije s ASTROM. Loša stvar na Astri je to što su većina programa na njemačkom. Ja jesam 10 godina učio njemački, ali ne kužim ga baš potpuno. Posebno me ubija sinhronizacija. Zbog toga, vjerovali ili ne, nisam pogledao još niti jedan film u cjelosti. Engleski je za mene zakon i točka.
Najprije nekoliko riječi o sportu. Tu su dva programa, EUROSPORT i DSF. Na njihovom programu može se naći dosta zanimljivih stvari (europski nogomet, NBA na DSF-u, skijanje i drugo, ovisno o ukusima).
Naravno, glazba je zastupljena s MTV-em i to njemačkim. Ništa posebno. Čovjek bi puno više očekivao od jedne takve institucije. MTV UK and Ireland ima bolje emisije I bolje voditelje, ali je nažalost kodiran. No i tu se nađe nekih dobrih stvari, kao što su Superock ponedjeljkom i Alternative Nation srijedom. Masters nedjeljom zna biti dobar, ako je izbor glazbenika dobar (bila je Metallica jednu nedjelju i bila su to zanimljiva 4 sata). Može to i bolje. Žao mi je što je prestao na Astri emitirati njemački VH-1 koji je bio solidan (posebno emisija Klassiker, u kojoj su se puštali stari legendarni izvođači i snimke (spotova u 60-ima još nije bilo). Engleski VH-1 je naravno kodiran.
U nekakvu skupinu programa strpao bih, nazovi, opće programe; RTL, RTL II, SUPER RTL, PRO 7, VOX, SAT 1, KABEL 1, TM3. Oni emitiraju filmove, serije, talk show-ove, vijesti, magazine, sport. To su opće njemački programi, komercijalni i na njima se može naći dobrih stvari. KABEL 1 emitira samo filmove i serije uz poneke vijesti ili magazin, ali to je rijetko (1-2 puta na dan). SUPER RTL najviše emitira crtiće (hrpa Disneyevih) i serije za mlade, a ima i dobre dokumentarce o životinjama (tko se sjeća Opstanka?). TM3 vrijedi spomenuti (u foršpanima piše program za žene!?) zbog toga što emitiraju orginalni Oprah show, što je čudno. Neke su epizode prevedene, ali titlane (tome se ne mogu načuditi), no ide kasno navečer. RTL ima Formulu 1 i Champions League. SAT 1 ima Zvjezdane staze (i Voyager i Enterprise). Tko pak voli erotske emisije i filmove VOX, SAT 1 i RTL II su programi za njega.
Uz ove programe tu su ARD i ZDF njemački HTV, ali samo po ustroju (javna državna televizija). Imaju sve što nude takve televizije, za svakoga ponešto.
Dalje slijedi nezaobilazni CARTOON NETWORK koji baš ne gledam, ali tko ima vremena, isplati mu se visiti uz crtiće.
U iduću kategoriju smjestio sam njemačke regionalne programe; N3, BR, SW, WDR, MDR, ORB, HR (Hessen rundfunk, a ne Hrvatski radio). Svaka njemačka pokrajina ima svoju televiziju. Vijesti su regionalne, a ostalo što nude je klasika: filmovi serije, sport, njemački šlageri (čitaj: narodnjaci).
Tu su još i 3SAT, BR ALPHA, ARTE. Programi okrenuti kulturi. Emitiraju predstave, opere, nezavisne filmove i filmove manjih kinematografija, obrazovne emisije i sl. ARTE je titlan (ne uvijek), tako da se može nešto i čuti i vidjeti u orginalu (kao npr. Kusturičin "Underground"). Ima i dokumentarce o poznatim glazbenicima. Emitira se od 20h, a do 20h je KINDER KANAL, znači crtići i serije za djecu.
Naravno imamo i skupinu programa koji emitiraju vijesti i informacije, politiku,burzovna izvješća i sl. To su: CNN, SKY NEWS, CNBC, NTV, PHOENIX, BLOOMBERG. CNN, SKY NEWS, CNBC su na engleskom (hvala Bogu!). CNBC vikendom ima sport i zabavu.Ujutro vikendom ima odlične emisije o kompjutorima, internetu i sl. Posebno mi je drago da se tu može vidjeti u 21h Tonight Show with Jay Leno, a u 22h Late Night with Conan O'Brian. Šteta je što više ne emitira NBC Europe, koji je svaki dan emitirao ove odlične, i uz Lettermana najbolje američke talk show komedije. NTV i PHOENIX su njemački programi. Ako vas zanima što raspravljaju u Bundestagu ili kakva je situacija na njemačkoj političkoj sceni gledajte PHOENIX. BLOOMBERG emitira i na englesnim i na njemačkom, ali samo ujutro.
Na kraju nam ostaju HOT, QVC i TV TRAVEL SHOP. Ako vam se troše novci (ali ionako ne možete nazvati) imate QVC i to na oba jezika, a ako vas zanima što nude britanske turističke agencije gledajte TV TRAVEL SHOP. Do 18h na jednoj, a poslije 18h na drugoj frekvenciji.
Prelazimo na EUTELSAT II ili HOT BIRD satelit.
Tu se emitira trenutno najbolja ne kodirana satelitska postaja na oba ova satelita. To je VIVA ZWEI. Samo rock, r'n'b-rap i progresivni zvuci (trip hop, drum n' bass…). Možete mirno gledati bez bojazni da će sljedeći na red doći kakvi bekstritbojsi ili spajsgrls. Obvezno je za sve gledati 2Rock (pon-pet 20h, repriza u 1h i 11h drugi dan). Intervjui, noviteti, vijesti i naravno hrpa odličnih spotova. Uz to imamo i Virus (za metalce), Wah Wah (za alternativce), Zone2 (za ljubitelje njemačke alter i rock scene), Overdrive (za ljubitelje svirke uživo), UK/US Charts, LP Charts (njemačka top lista albuma), Deep (za ljubitelje trip hopa, drum n' bassa), 2New (novi spotovi, pretežno premijere) i naravno Kamikaze (za sve one koji vole čudan humor, koji dobro kuže njemački da mogu skužiti te fore, koji vole kreveljenja, preseravanja i prenemaganje, poput rezanja plastičnoj patki glave motornom pilom ili slušanje Malcolma McLarena kako pjeva karaoke neki njemački ljiga Hawaii sentiš, ali da vas to ne pokoleba Kamikaze su zakon, njemački televizijski Nomad).
Kad ima VIVA 2, ima i VIVA, koja emitira sve ono što ne emitira dvojka, a to je ljiga. Imaju par dobrih voditeljica. I to je sve.
Dalje je tu i FTV iliti Fashion TV, za sve one kojima nije dosadno satima gledati manekenke (koje usput budi rečeno uopće ne izgledaju privlačno, barem meni) i manekene kako šeću pistom ili čime drugim u novim kreacijama najpoznatijih svjetskih dizajnera.
RTL 7, POLSAT i POLSAT 2, poljske su komercijalne postaje. Imaju dobrih glazbenih emisija oko 14h. Nekad su bile i bolje - sad dosta vrte domaće (poljske) mjuze.Totalno glupa sinhronizacija (jedan čita sve likove). TV POLONIJA, državna poljska televizija (imaju titlove na engleskom, ako je film poljski). Na ovim se programima možete uvjeriti da nije samo kod nas domaća glazba totalno sranje. Ne možeš vjerovati, ali oni su godinama iza nas.
Dalje imamo državne programe; TRT INT (turski), RTP INT (portugalski), CANAL 24 HORAS (vijesti) + TVE INT (španjolski), RAI UNO, DUE, TRE. Emitiraju kao i svi takvi programi. Svašta.
Tu je i francuski TV5 (nisam dokučio najbolje jer francuski mi je totalno stran jezik, ali opći je program).
Dalje slijede programi koji se mogu gledati i na Astri; ARTE, EUROSPORT, VOX, CNBC.
Imamo i arapske programe; DUBAI TV, ANN (arab news network), MBC. Istok u svom najsvijetlijem izdanju. Kome fali srpski narodnjaci tu može čuti nešto jako, jako slično.
Ni ovaj satelit ne može bez programa koji emitiraju samo (ili pretežno) vijesti; EURONEWS, DEUTSCHE WELLE TV, BBC WORLD.
Na kraju tu je još i BVN (Nizozemci), koji emitira od 18.30h do 24h, a poslije njih istu frekvenciju nasljeđuje, pa do 5h emitira EUROTICA (ti si misli što emitira, a da provjeriš, treba ti kartica i dekoder).
Uglavnom može se naći dosta toga, makar se uvijek poklopi da kad ti je dosadno nikad na svim tim brojnim programima nema ništa zanimljivo. No štovatelji kulta televizije poput mene, uvijek će naći nešto, pa makar to inače nikad i ni u kome slučaju ne bi gledali.
Za one koji vole radio, obvezno je slušati BBC RADIO ONE, ako želite znati što je novoga na svjetskoj (britanskoj) glazbenoj sceni. RTL OLD je nekad bio odličan, danas je sranje. Ponekad dobrim izborom znaju iznenaditi SKY RADIO i VIRGIN. Dobar je bio i EUROPEAN CLASSIC ROCK, ali na žalost više ne emitira.
Ovo je stanje sa 03.03.1999. Programi se često mjenjaju. Neki prestaju emitirati, neki prelaze na druge satelite, neki prelaze na digitalno emitiranje (za mene je još uvijek relativno skupo), dok dolaze novi programi, neki se vraćaju na mjesto onih kojih više nema.

Sebastijan Fuštin

P.S. Frekvencija Vive 2 je kod mene 10,928. Kod drugih može biti + - 250 ili + - 500.

Hey ladies - would you like to ride my MERCEDERS !!?

 

 

 

VOLITE LI TRASH?

Ja recimo obožavam. I zato bih htio pomoći nekome ko još nije pogledao ili poslušao o čemu se zapravo radi. Pretenciozno, znam, ali situacija s pop (ili rock) kulturom u našoj zemlji je očajna i bilo bi mi drago kada bih pomogao da se još nekome, kao meni, promijeni pogled na svijet. Ne vjerujte previše onome što vam nude na površini...

 

MAJKA SVIH SAVJETA
Trash je svuda oko nas

 

SAVJET 1
Ne postoji neka precizna definicija šta je to zapravo. Zato je vjerojatno i izmišljen pojam, ali neka te ne brine, vrlo brzo ćeš stvoriti svoju definiciju i pravila po kojima ćeš odrediti o čemu se tu radi. Nije sramota reći da ti je muka od blockbustera ili arty sranja. Uvijek su se zanimljivije stvari događale "ispod zemlje". Treba samo malo zagrebati ispod površine


SAVJET 2
Nažalost kod nas nema puno mjesta gdje bi se mogli nabaviti takvi filmovi, ali baš zato su ljudi vrlo povezani i kad upoznaš jednog, uskoro ćeš znati i ostalih nekoliko zaljubljenika. Pokušaj prvo kod Kreše iz Samobora, on ima stvarno super filmova a i O.K. je tip. 01/3363972

SAVJET 3
Što se tiče teoretske podrške, postoji u Zagrebu u Algoritmu savršena enciklopedija trash filmova za nekih 150 (prije 2 godine) novaca. Nije puno za ono što se dobije. Na TV, u onoj emisiji ima rubrika kultni filmovi, pa se i tu može čuti zanimljivih stvari. "Hollywood" isto zna nekad ugodno iznenaditi. Moj je savjet ipak usmena predaja, za početak, pa onda ovisno o financijskim mogućnostima koristiti "inozemna iskustva".

SAVJET 4
Pažljivo uočiti razliku između isfuravanja i pozerluka, trash je idealno mjesto za preseravanja kojekakvim opskurnim imenima što može obeshrabriti, ali nakon nekog vremena uviđaš da je tip koji je pričao o tome zapravo samo čitao, a ne gledao film. I, ne postoji najbolji film. Svi su dobri.

SAVJET 5
Osim filma, trash može biti i muzika ili strip. Muzika (naravno, ne mislim na trash metal i ostale podvrste istog) je poprilično jeftino nabavljiva i vrijedi isto što i za filmove, ima zaista smiješnih stvari, ali i nekih izvrsnih. Vrlo brzo se shvati zašto su Crampsi ili Ramonesi onakvi. Strip? Za početak Mataković, mada pored njega i ne treba puno ostalih.

SAVJET 6
Filmovi su često loše kvalitete, pošto ni u originalu nisu bogznakako snimljeni, a o prijevodu ne treba ni razmišljati. To je i jedan od razloga zbog kojih je potrebno gledati film u društvu, više ljudi će više i razumjeti. Naravno, nije baš tako crno, ali red je da se upozori. Jeste da bi bilo zanimljivije gledati neke DVD verzije, ali to već podsjeća na priču o CD-u i vinilu, pa nećemo.

SAVJET 7
Nemojte odustati ako nakon nekoliko pokušaja ne uspijete. Prije ili poslije, pogledaćete neki super zanimljiv film i trud će se višestruko nagraditi. Ja sam Braindead Petera Jacksona pogledao nakon dosta filmova koji su bili zaista trash i koje sam pogledao samo da kažem da sam ih pogledao, ali Braindead je remek djelo, takvi filmovi su razlog zbog kojih i pišem ovo.

SAVJET 8
Amerika je, naravno, obećana zemlja i za ove filmove, ali svugdje ima tipova koji su vjerovali da snimaju "pravi" film. Zanimljiva je, npr. talijanska horror scena 70-ih, a i na našim prostorima je bilo zanimljivih pokušaja. Posebna priča je Japan i Godzille.

SAVJET 9
Nemojte pretjerivati. Još jedan fah idiot nam stvarno ne treba (vidi savjet 4). Previše trasha može dovesti do toga da ti se zgadi, pa čak i ako ti se jako svidi. Meni je trash pomogao da još više zavolim film, pošto je najveći dio tih čudaka bio do koske zaljubljen u film i to se u nekim filmovima jasno i primjećuje. Ovo pogotovo vrijedi za muziku, posebno r'n'r.

SAVJET 10
Počnite odmah!


Bon Rotn


IIIDEEEŠ !!!

 

 

 

BON ROTNOVIH NAJDRAŽIH 10 FILMOVA

1. WARRIORS, W.Hill
- film koji sam najviše puta pogledao, scena u WC-u je savršena tučnjava

2. MARATONCI TRČE POČASNI KRUG, S.Šijan
- bilo koji njegov film je genijalan, ali Topalovići su ipak posebni

3. BRAINDEAD, P.Jackson
- najbolji trash koji sam vidio

4. U ZMAJEVOM GNIJEZDU
- koliko sam htio biti kao ON...

5. TERMINATOR 2, J.Cameron
- nikad Sv.Arnold nije bio bolji, a film je nešto najnabrijanije ikad snimljeno

6. PRLJAVI HARRY, D.Siegel

- Klićo je moj favorit, a ovaj film mi je poseban i zbog Sledge Hammera

7. SELO MOJE MALO, J.Menzel
- od svih čeških filmova koje sam gledao, ovaj mi je nekako najdraži

8. BRAĆA BLUES, J.Landis

- zato što volim sve što i oni

9. JAGODE U GRLU, S.Karanović
- jeste da je serija, ali NIKAD nije i neće se više tako sve poklopiti

10. SIMPSONI, M.Groening
- koju riječ upotrijebiti?

 

NAJDRAŽI LJUDI NA TV EKRANU

- Cleese, Gilliam, Jones, Chapman, Palin, Idle!!!!!

 


IIIDEEEŠ !!!

 

 

 

 

OSCAR 2003.

FILMOVI 2002

ZLATNI GLOBUS 2002.

FILMOVI 2001. - ZBRDAZDOLA.COM

FILMOVI 2001. - MEDIJI

OSCAR I OKO SAME NAGRADE

RECENZIJE FILMOVA

FILMOVI GODINE
(KINO & VIDEO REPERTOAR)

NAJBOLJI FILMOVI SVIH VREMENA

POGLED U TANJUR
(SATELITSKI PROGRAMI NA ASTRI I EUTELSATU II)

VOLITE LI TRASH?
(TRASH JE SVUDA OKO NAS!)

BON ROTNOVIH NAJDRAŽIH 10 FILMOVA
(I NAJDRAŽI LJUDI NA TV EKRANU)